Bedenkingen bij de komst van de volkstuintjes

Op 2 mei 2018, over deze onderwerpen: Leefmilieu, Verkiezingen 2018
Volkstuintjes

De langverwachte volkstuintjes zijn een feit. Maar de aanpak bij de ingebruikname en invulling kunnen op weinig bijval rekenen.

De volkstuintjes gelegen langs de Bijsterveldstraat, die sinds kort in gebruik zijn genomen, roepen zowel bij gebruikers als bij de omwonenden heel wat vragen op. Geklungel en verontwaardiging zijn woorden die meermaals vallen bij Marc Aspeslagh en Kim Van Hoydonck, twee mensen die vanuit een ander standpunt betrokken partij zijn.

Marc Aspeslagh: “Voor alle duidelijkheid, de komst van de volkstuintjes op zich vind ik zeer positief. Ik was dan ook een van de eerste om me kandidaat te stellen voor een stukje grond. Jammer genoeg gaat men reeds van bij de start onbezonnen tewerk. Er zal dringend moeten worden bijgestuurd, anders vrees ik dat het enthousiasme vlug zal bekoelen met gevolg dat er mensen zullen afhaken. Op de voorafgaandelijke informatievergaderingen zijn er nochtans duidelijke afspraken gemaakt. Helaas merken we daar in de praktijk weinig van. De grond zou bij ingebruikname bewerkt zijn zodat we meteen aan de slag zouden kunnen. Het enige wat er gebeurd is, is dat ze het hebben omgeploegd. Met andere woorden … trek jullie plan. Wie moeite doet om even te komen kijken zal zelf kunnen zien dat het zowel letterlijk als figuurlijk aanmodderen is.”

Men kan zich niet van de indruk ontdoen dat na jaren talmen, in functie van de komende verkiezingen, opeens alles in snel tempo moet gebeuren. Jammer genoeg zorgt dit ervoor dat er half werk wordt geleverd. Op dit moment bijvoorbeeld is de voorziene parkeerplaats voor de gebruikers van volkstuintjes quasi onbereikbaar. De toegangsweg is een regelrechte modderpoel. Enige optie is je auto, bromfiets of fiets proberen kwijt te raken in de straat, dit tot ergernis van de omwonenden die al helemaal niet opgezet zijn met de huidige toestand.

Kim Van Hoydonck: “De volkstuintjes grenzen pal aan onze achtertuin. Qua privacy is dit voor ons een ramp. Gezien de tuintjes ongetwijfeld meer passage van onder andere hondenbaasjes met zich mee zal brengen, vrezen wij dat dit allerlei overlast zal veroorzaken. Bijkomend probleem is dat we onze eigen tuin niet mogen voorzien van een afsluiting, dit ten gevolge van een clausule van erfdienstbaarheid in functie van het onderhouden van de gracht. Nochtans zijn er vanwege de betrokken bewoners een aantal voorstellen geformuleerd zodat het project een minimale invloed zou hebben op onze woon- en levenskwaliteit. Het was bijvoorbeeld perfect mogelijk geweest om de tuintjes iets verder in te planten op het beschikbaar stuk grond. Jammer genoeg heeft het stadsbestuur deze aanbeveling naast zich neergelegd.”

Wat N-VA betreft moet er zo vlug mogelijk weer rond de tafel worden gezeten met alle betrokkenen om tot een aanvaardbare oplossing te komen. Wellicht vergt het nu een extra inspanning, maar een herindeling van het terrein, waarbij er een aanzienlijke afstand wordt bewaard tussen de volkstuintjes en de achtertuin van de bewoners, kan er enkel toe bijdragen dat er in de toekomst conflicten tussen beide partijen vermeden worden.

 

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is