N-VA blijft op haar standpunt, een eco-golf als garantie om de open ruimte te bewaren

Op 7 november 2016, over deze onderwerpen: Beleid & financiën, Economie en ondernemen, Leefmilieu
golf sol Blankenberge

De voorlopige vaststelling van het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan (PRUP) De Sol komt binnenkort ter stemming op de provincieraad. Dit PRUP voorziet in de mogelijkheid tot het aanleggen van een eco-golf ten oosten van Blankenberge met bewoning, dit om het totaal project  te kunnen financieren. Het idee van een eco-golf is ontstaan eind de jaren ’90 en krijgt nu via dit PRUP vorm.

N-VA Blankenberge-Uitkerke vreest dat het uitbreiden van woongebieden aan de rand van onze stad ten koste zal zijn van de broodnodige investeringen in de binnenstad. Het PRUP zal de maximum contouren vastleggen van hoeveel en hoe hoog er mag gebouwd worden. Om de eco-golf te ontwikkelen wordt nu een samenwerkingsovereenkomst  gesloten tussen het stadsbestuur, de Provincie en Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV). Via de voorliggende samenwerkingsovereenkomst kan N-VA Blankenberge-Uitkerke een beperking aan wooneenheden inbouwen. Hierin heeft de partij overeenstemming gevonden met coalitiepartner Open-VLD. 

“De voorliggende samenwerkingsovereenkomst voorziet nu dat het project als doel ‘het bewaren van de open ruimte’ moet hebben. De eco-golf dient een publiektoegankelijke overgang te zijn tussen onze badstad en het Zeebos. Het project dat volgens een nog uit te schrijven bestek de voorkeur zal genieten, zal deze zijn met een minimale bewoning en een kwalitatieve architectuur. Ook zal er gefaseerd gewerkt moeten worden, waarbij in een eerste fase slechts een kleiner deel van de bewoning mag gerealiseerd worden gevolgd door de realisatie van de eco-golf. Verdere afwerking van het woongedeelte kan er pas komen nadat de eco-golf effectief is ontwikkeld. Hiermee zijn er volgens ons voldoende garanties ingebouwd om te vermijden dat een golf als excuus gebruikt wordt voor een immo-project.” aldus eerste schepen Daphné Dumery (N-VA). 

 “De oppositiepartijen CD&V en sp.a wijzen nu hun verantwoordelijkheid in dit dossier af terwijl net zij - elk op hun beurt - aan het stuur gezeten hebben. Dat zij nu onze bezorgdheid delen zijn vijgen na Pasen. Meebesturen is verantwoordelijkheden nemen en dat is wat wij hebben gedaan. Als zij niet akkoord gaan met de contouren vastgelegd in het PRUP, dan kunnen ze nog als meerderheidspartijen tussenkomen in de provincieraad.” concludeert Jan Cuyle, voorzitter N-VA Blankenberge-Uitkerke.

Samen met coalitiepartner Open-VLD zal er ook verder intensief gewerkt worden aan de noodzakelijke opwaardering van de binnenstad. Ook is er een nieuw premiereglement in de maak om eigenaars van leegstaande en te renoveren panden te stimuleren en kwalitatieve woonprojecten op te zetten.  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is