Daphné Dumery, Onze Volksvertegenwoordiger

Op 4 januari 1974 werd ik in Blankenberge geboren als dochter van Myriam Moens en Jean-Marie Dumery. Als achttienjarige koos ik ervoor mijn horizonten te verruimen en naar Gent te trekken voor een opleiding Criminologie. Ik studeerde af in 1997 en begon te solliciteren.

In 1998 mocht ik, na het slagen in een selectieproef, aan de slag bij het toenmalige ministerie van Binnenlandse Zaken waar ik toegewezen werd aan de Dienst Vreemdelingenzaken.
1998 was niet alleen op professioneel vlak een belangrijk jaar. Op 23 januari 1998 trad ik in het huwelijk met Steve Papeliers. We woonden enkele jaren in het centrum van Brugge en keerden later terug naar Blankenberge waar we het huis van mijn grootvader verbouwden.

In 2001 werd onze dochter Robine geboren en, het klinkt misschien cliché, moeder worden heeft mij echt doen nadenken over welke richting ik met mijn leven wou uitgaan. De dagelijkse treinrit Blankenberge-Brussel viel me, als kersverse moeder, zwaar en ik verlangde naar een job dicht bij huis.

Ik zag een oplossing in het nemen van loopbaanonderbreking om opnieuw te gaan studeren. Bovendien gaven rechtenstudies me perspectieven op een boeiende job in eigen streek. Momenteel werk ik als advocate in Blankenberge.

Als tiener volgde ik al de politiek en ik voelde mij aangesproken door de ideeën van de VU.  Bij de splitsing van de partij was de N-VA van Geert Bourgeois voor mij de meest logische keuze.

Ik ben van 2008 tot mijn verkiezing als federaal volksvertegenwoordiger op 13 juni 2010 voorzitster van N-VA Blankenberge-Uitkerke en ben penningmeester van het arrondissement Brugge-Torhout-Oostkust.

Als volksvertegenwoordiger ben ik lid van de commissies Buitenlandse Zaken, Europese betrekkingen, Naturalisaties en Grondwetsherziening. Ik was eveneens lid van de zogeheten “Bijzondere commissie betreffende de behandeling van seksueel misbruik en feiten van pedofilie binnen een gezagsrelatie, inzonderheid binnen de Kerk”.

Blankenberge en de Kust

Toerisme en handel zijn onlosmakelijk verbonden met elkaar. Een  innoverende economie  trekt toeristen aan en zorgt voor werkgelegenheid. Om deze handel alle kansen te geven mag de lokale overheid niet verhinderend optreden. De lokale besturen moeten dan ook bij elke beslissing deze afweging maken:  “Is de kleine, lokale handelaar gebaat met deze regel?” Waar de lokale overheid wel een belangrijke rol te spelen heeft is bij het regulerend optreden wat betreft de inplanting van grote ketens en baanwinkels.  Deze tasten het gezellig winkelplezier aan  van de kustgemeente met zijn typische kleinschalige winkeltjes en handelsactiviteiten

Daarnaast dient er dringend vanuit de Vlaamse overheid een campagne gevoerd te worden om wonen aan de kust voor jonge gezinnen te promoten. De kustgemeenten hebben immers goede scholen en opvangmogelijkheden, het hinterland is goed bereikbaar met het openbaar vervoer, en de centrumsteden liggen in de directe omgeving. Zo kan de vergrijzing aangepakt worden.

West-Vlaanderen

De haven van Zeebrugge breidt zich uit en is de voornaamste toegangspoort voor de import en export van auto’s. De haven speelt een cruciale rol in onze economie. Daarom ben ik een voorstander van het verbreden van het Schipdonkkanaal. Door het aansluiten van de haven van Zeebrugge op de Seine-Schelde-verbinding zorgen we voor een betere ontsluiting. Het gebruik van de binnenvaart zorgt er tevens voor dat de wegen in de Brugse regio minder belast worden door de containertrafiek. Dat komt zowel de mobiliteit als het leefmilieu ten goede.

West-Vlaanderen heeft eveneens een toeristisch beleid dat verder dient te worden uitgebouwd. We moeten ervoor zorgen dat onze Kust, Brugge, het oorlogspatrimonium in de Westhoek en het hoevetoerisme worden ondersteund en gepromoot binnen en buiten onze grenzen. Toerisme is immers van vitaal belang voor de werkgelegenheid in onze provincie.

Ook de Euregio rond de as Doornik-Kortrijk-Rijsel is een element dat onze provincie versterkt. Dagelijks komen heel wat grensarbeiders uit het noorden van Frankrijk en Henegouwen in West-Vlaanderen werken. Zij bouwen mee aan onze economie en stellen hun kennis en arbeid ter beschikking van onze kmo’s en bedrijven.

Tenslotte dient de Vlaamse overheid ernstige inspanningen te doen om de braindrain van onze provincie tegen te gaan. Dit kan door een goed en kwalitatief hoger onderwijs aan te bieden. Immers  blijven vele West-Vlaamse studenten na hun studies wonen waar zij gestudeerd hebben, denk maar aan de vele West-Vlamingen in Gent.

Vlaanderen

Ik geloof in een Vlaanderen dat economisch sterk staat en zorgt voor de welvaart en het welzijn van al zijn inwoners. Onze regio moet zorg dragen voor de hechtheid van onze samenleving en waken over zijn publieke cultuur, normen en waarden. Vlaanderen moet ook internationaal zijn verantwoordelijkheid opnemen als Belgische deelstaat en later als volwaardige lidstaat van de Europese Unie.

Vlaanderen moet een gastvrije samenleving zijn die open staat voor nieuwkomers en hen alle kansen biedt om zich te ontwikkelen en onze gezamenlijke economische en sociale welvaart te versterken.

Om deze doelstellingen te bereiken is een nieuwe stap in de staatshervorming onontbeerlijk. Hoewel de N-VA streeft naar een onafhankelijk Vlaanderen als lidstaat van de Europese Unie ben ik er van overtuigd dat dit proces stap voor stap moet voltrokken worden. Niemand is immers gebaat bij een revolutie. Ik streef naar een evolutie waarin steeds meer bevoegdheden van de federale staat worden overgeheveld naar het microniveau (Vlaanderen) en naar het macroniveau (Europa). Op die manier zal het federale België verdampen tussen die beide niveaus.

Europa

Ik ben geen voorstander van een nieuwe (wilde) uitbreiding van de Europese Unie. We dienen te streven naar een verdere verdieping en kwaliteitsvolle uitbouw van de huidige Europese instellingen. De Unie moet meer worden dan één grote markt. We moeten streven naar een echte politieke Unie. Ik ben dan ook geen voorstander van het toetreden van Turkije tot de EU, wel van een bevoorrecht partnerschap tussen de EU en Turkije.

Europees moeten we, samen met onze partners van de Europese Vrije Alliantie streven naar een Europa van de regio’s. Ik stel vast dat in heel Europa regionalistische en volksnationalistische partijen ontstaan die samen met de N-VA dat streven helpen te verwezenlijken op Europees vlak.

Ook het migratiethema dient in de eerste plaats Europees te worden aangepakt. Zo lang de verschillende lidstaten onafhankelijk van elkaar hun eigen beleid kunnen voeren is het dweilen met de kraan open. Zo lang er verschillen bestaan tussen de lidstaten zal er aan migratieshopping worden gedaan. Momenteel zijn de Europese richtlijnen hieromtrent, bijvoorbeeld betreffende de gezinshereniging, nog te vrijblijvend.

Meer over Daphné Dumery op http://www.daphnedumery.be Daphné Dumery op Facebook Daphné Dumery op Twitter Daphné Dumery op LinkedIn Daphne's RSS