Geschiedenis

Laatste verkiezingsdeelname onder de Volksunie

Op 9 oktober 1994 boden Jean-Marie Dumery, Jan Ruyschaert en Peter Norro zich als onafhankelijke kandidaten op een CVP-lijst een laatste keer onder de Volksunie-vlag aan de Blankenbergse bevolking aan. Ondertussen begon nationaal de boedelscheiding tussen de Volksunie en ID21.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2000 nam de Blankenbergse Volksunie niet meer deel.

 

Oprichting van N-VA Blankenberge-Uitkerke

In juni 2001 werd een ledenreferendum gehouden over de opsplitsing van de VU. De Vlaams-Nationale groep onder leiding van Geert Bourgeois haalde het bij de stemming, met steun van VU Blankenberge.

Oud-VU-leden Pol Decleer, Jean-Marie Dumery, Gino Timmerman, Jan Ruyschaert, Dany Tierenteyn en Bernard Dejonghe sloegen samen met arrondissementeel Joël Boussemaere de handen in elkaar om opnieuw een afdeling op te richten in Blankenberge. Op 15 januari 2004 vond de stichtingsvergadering van N-VA Blankenberge-Uitkerke plaats. De afdeling verenigde Blankenberge met Zuienkerke en de omliggende polderdorpen, waarbij per gemeente verschillende accenten werden gelegd.

 

Eerste bestuur en groei

Op 16 februari 2004 werd de eerste persconferentie gehouden, waarbij de nieuwe afdeling en het voorlopige bestuur werden voorgesteld. Dit bestuur bestond uit Pol Decleer (voorzitter), Erik Van In (ondervoorzitter), Myriam Moens (secretariaat), Patrick Decoster, Jan Ruyschaert, Gino Timmerman en Danny Tierenteyn (penningmeester). Dit voorlopige bestuur bleef aan tot de eerste bestuursverkiezingen.

Oud-VU-leden werden gecontacteerd, en al snel groeide N-VA Blankenberge-Uitkerke uit tot een kleine, maar volwaardige politieke partij. Op 29 november 2004 werd een definitief bestuur verkozen, met onder anderen Johan Cooman, Pol Decleer, Patrick Decoster, Daphné Dumery, Myriam Moens, Dany Gerardy, Jan Ruyschaert, Dany Tierenteyn en Gino Timmerman.

 

Eerste verkiezingsdeelname en eerste raadsleden

In 2006 nam N-VA in kartel met CD&V deel aan de gemeenteraadsverkiezingen, maar behaalde jammer genoeg nog geen zetels.

Dankzij een gedreven en gemotiveerd bestuur groeide het ledenaantal echter spectaculair. Bij de verkiezingen in 2012 werd N-VA Blankenberge-Uitkerke de tweede grootste partij, met zes gemeenteraadsleden en drie OCMW-raadsleden. Voorzitter Jan Cuyle ging voluit voor een tweede termijn.

 

Deelname aan de meerderheid en beleidsinitiatieven

Na bijna twee jaar in de oppositie kwam N-VA Blankenberge-Uitkerke op 16 december 2014 in de meerderheid na een coalitiewissel. Daphné Dumery werd eerste schepen.

De partij zette zich actief in voor de lokale gemeenschap, met als een van de grootste verwezenlijkingen de opening van het Sociaal Huis in november 2016. Dit nieuwe centrum, gevestigd in het voormalige rijkswachtgebouw, bracht alle sociale diensten samen op één centrale locatie nabij het stadhuis. Hierdoor werd niet alleen de toegankelijkheid verbeterd, maar konden ook verschillende diensten efficiënter samenwerken om inwoners beter te ondersteunen.

Daarnaast werd er sterk ingezet op de lokale economie. Eind 2016 werd het ondernemersloket opgericht, een initiatief om zelfstandigen en ondernemers te begeleiden en informeren. Dit loket bood ondersteuning bij administratieve vragen, startende ondernemers en het stimuleren van lokale handel, met als doel een bruisend economisch klimaat in Blankenberge te bevorderen.

 

Legislatuur van 2019

Na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 sloot N-VA een coalitie met CD&V en sp.a, goed voor een meerderheid van 16 op 27 zetels. Daphné Dumery werd burgemeester, en de partij nam een leidende rol op in het stadsbestuur.

Op 24 augustus 2021 kwam hier abrupt een einde aan. Een nieuwe meerderheid van Open Vld en sp.a nam het bestuur over via een constructieve motie van wantrouwen, een primeur in Vlaanderen.

In maart 2022, na en periode van 11 jaar, geeft Jan Cuyle het voorzitterschap door aan Daphné Dumerey met het oog op de verkiezingen van 2024.

 

Naar de verkiezingen van 2024 en de vorming van een nieuwe meerderheid

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024 bleef N-VA Blankenberge-Uitkerke een prominente politieke speler. De partij zette haar visie verder met een focus op sociale dienstverlening, economische ontwikkeling en bestuurlijke stabiliteit.

De verkiezingsdag bracht echter een complexe uitslag met zich mee, waarbij de kaarten moeilijk geschud waren. Het zag er enorm moeilijk uit om een meerderheid vormen, waardoor intensieve onderhandelingen plaats vonden om tot een werkbare bestuurscoalitie te komen.

In deze onzekere periode bleef N-VA Blankenberge-Uitkerke zich steeds profileren als een verantwoordelijke bestuurspartij, gericht op continuïteit en vooruitgang voor de inwoners van Blankenberge en omstreken.

Na lang wachten werd uiteindelijk via een geheime stemming in de gemeenteraad een gedwongen meerderheid gevormd van vier partijen, waarbij N-VA Blankenberge-Uitkerke twee schepen mocht leveren.

In 2025 gaf Daphné Dumery het voorzitterschap door aan Andy Gevaert.