Aanvraag conform artikel 3 van het huishoudelijk reglement Gemeenteraad. Indiening aanvullend agendapunt op de gemeenteraad dd. 21 maart 2023. Reflecterende huisnummers

Op 16 maart 2023

Namens de N-VA fractie in de gemeenteraad van Blankenberge
Aan de Algemeen Directeur,
dd. 16/03/2023

Aanvraag conform artikel 3 van het huishoudelijk reglement Gemeenteraad. Indiening aanvullend agendapunt op de gemeenteraad dd. 21 maart 2023. Reflecterende huisnummers

Toelichting:
In noodsituaties is een goed zichtbaar huisnummer van levensbelang. Elke seconde die de huisarts, ziekenwagen, politie of brandweer moet zoeken naar het juiste adres kan er één teveel zijn.
Vaak vinden hulpdiensten de straat maar is het moeilijker om de juiste woning te vinden. Ook voor postbodes, koeriers en pakjesdiensten is het niet altijd eenvoudig om snel het juiste adres te vinden. Zeker nu tijdens de nacht de straatverlichting in Blankenberge is uitgeschakeld of bij slecht weer is het van belang om er voor te zorgen dat een huisnummer dag en nacht goed zichtbaar is vanuit een rijdende auto.
Een van de oplossingen daarvoor is een reflecterend huisnummerbord dat dag en nacht vanuit alle hoeken goed zichtbaar is. Een degelijk reflecterend huisnummer bestaat uit een aluminium plaatje voorzien van een reflecterende folie met de cijfers.
Sinds 1/1/2022 zijn er al een groot aantal steden en gemeenten die reflecterende huisnummers verplicht hebben. Dit is voornamelijk het geval in de provincie Limburg. Of dit in Blankenberge moet verplicht worden laat ik in het midden.
Om een idee te hebben van de kostprijs neem ik de gemeente Lichtervelde als voorbeeld. De kostprijs voor 1500 nummers was 2,50 euro per stuk (exclusief BTW). De totale kostprijs kwam zo neer op +- 3700 euro, wat een lage kost is voor een betere veiligheid die mogelijks levens kan redden.
De inwoners kunnen de nummers ophalen bij de gemeente zelf. Om de kosten verder te minimaliseren kan voor de verdeling van de huisnummers bij minder mobile mensen beroep gedaan worden op de gemeenschapswachten. Een bewoner kan er ook voor kiezen om het reflecterend nummer naast het oude nummer hangen.
Daarom vraagt onze fractie aan het gemeentebestuur om werk te maken van een duidelijk huisnummerbeleid en in te zetten op zichtbare en reflecterende huisnummers bij alle woningen in onze gemeente.

Voorstel van beslissing:
1. Alle nieuwe inwoners krijgen automatisch een reflecterend huisnummer aangeboden. Ook bij nieuwe bouwaanvragen voorziet het gemeentebestuur automatisch een reflecterend huisnummer.
2. Alle inwoners kunnen kosteloos een reflecterend huisnummer aanvragen bij de bevoegde gemeentelijke dienst.
3. Het gemeentebestuur communiceert op regelmatige tijdstippen over deze actie rond reflecterende huisnummers via de gemeentelijke communicatiekanalen.

Kurt Decleer
Gemeenteraadslid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is