Aanvraag conform artikel 3 van het huishoudelijk reglement Gemeenteraad. Indiening aanvullend agendapunt op de gemeenteraad dd. 25 april 2023 inzake ‘huwelijk in open lucht’

Op 24 april 2023, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Namens de N-VA fractie in de gemeenteraad van Blankenberge
Aan de Algemeen Directeur,
dd. 17/04/2023

Aanvraag conform artikel 3 van het huishoudelijk reglement Gemeenteraad. Indiening aanvullend agendapunt op de gemeenteraad dd. 25 april 2023 inzake ‘huwelijk in open lucht’.

Toelichting:

Sinds 1 mei 2022 is de Blankenbergenaar in de mogelijkheid om het huwelijk in de open lucht te laten voltrekken. Hoewel dit principe unaniem werd goedgekeurd, kaartte onze fractie op de gemeenteraad van 15 maart toch enkele heikele punten aan. Zo zijn de beperkte mogelijkheden om dit uit te voeren, de beperkte zitplaatsen en het gebrek aan ondersteuning vanuit de stad elementen die ons inziens een rem konden betekenen in de aanvragen en de toepassing van dit reglement. De praktijk geeft ons daar in gelijk aangezien er amper gebruik van wordt gemaakt. Volgens dit bestuur zou dat vooral te maken hebben met de bekendheid van deze mogelijkheid. Ik ben dan ook benieuwd wat de stand van zaken is voor 2023 wat betreft de aanvragen.
Door een wetswijziging op 6 december 2022 worden de mogelijkheden voor huwelijken in de buitenlucht uitgebreid. Het is nu niet langer een voorwaarde dat de gemeente het uitsluitend gebruiksrecht over de plek waarop het huwelijk wordt voltrokken moet hebben. Dat betekent dus dat de voltrekking van het huwelijk eigenlijk overal in Blankenberge kan voltrokken worden, mits goedkeuring van betreffende eigenaar.
De N-VA-fractie juicht dit toe en vraagt dan ook om de mogelijkheden naar locatie uit te breiden. Met name een locatie op Uitkerke zoals Park De Craene of een tuin bij een feestzaal zou tot de mogelijkheden moeten horen. We zien uiteraard nog steeds graag een uitbreiding van de momenten die kunnen aangevraagd worden.

Voorstel van beslissing:
1. De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om een vaste plek in Uitkerke op te nemen als buitenlocatie voor het voltrekken van een huwelijk.
2. De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om de mogelijkheid in te bouwen om de ceremonie te organiseren in de tuinen van de verschillende feestzalen in onze stad.
3. De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om de frequentie van 1 moment per maand om het huwelijk in de buitenlucht te voltrekken te verhogen.

Dennis Monte
Gemeenteraadslid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is