Aanvraag conform artikel 3 van het huishoudelijk reglement Gemeenteraad. Indiening aanvullend agendapunt op de gemeenteraad dd. 20 juni 2023 inzake ‘communicatie thuiszorg bij evenementen’

Op 12 juni 2023
Namens de N-VA fractie in de gemeenteraad van Blankenberge
Aan de Algemeen Directeur,
dd. 12/06/2023

Aanvraag conform artikel 3 van het huishoudelijk reglement Gemeenteraad. Indiening aanvullend agendapunt op de gemeenteraad dd. 20 juni 2023 inzake ‘communicatie thuiszorg bij evenementen’

Toelichting:
Tijdens de vele evenementen in onze stad is het vaak een huzarenstuk voor de verschillende stadsdiensten om alles in goede banen te leiden. Zo ook wat betreft de mobiliteit en toegankelijkheid. Voor bewoners die beroep moeten doen op thuiszorg, zijn deze momenten vaak stressvolle periodes. Ook voor de hulpverleners zelf. Vanuit de organisatie wordt reeds zo veel als mogelijk rekening gehouden met dergelijke ongemakken, door de termijnen waar een gebied niet toegankelijk is voor autoverkeer zo beperkt mogelijk te houden.
Ondanks deze inspanningen blijft het in bepaalde gevallen toch cruciaal om met de thuiszorg tijdens de moeilijke uren tot bij een patiënt te raken. Omdat het hier om mensenlevens kan gaan, is het onze verantwoordelijkheid als lokaal bestuur om de processen steeds te optimaliseren.
Op heden vernemen de thuisverplegers de maatregelen en informatie van de evenementen ( afgesloten straten e.d.) nog via de patiënt zelf. Een schriftelijke aankondiging van de evenementen bij de diensten voor thuiszorg, die zorg in Blankenberge verlenen, zorgt voor een betere dialoog en afstemming.
In die communicatie kunnen de relevante contactgegevens worden meegeleverd, om bij dringende interventies de kortste lijn te bereiken van de politiediensten ter plaatse. Zodoende kan er vanuit de diensten ondersteuning voorzien worden, om de thuiszorg zo snel als mogelijk bij de patiënt te krijgen.
Een vast draaiboek in functie van de thuisverpleging tijdens evenementen kan hier soelaas bieden om dit verder vorm te geven.

Voorstel van beslissing:
1. De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om de diensten voor thuiszorg met patiënten in Blankenberge voor de aanvang van de evenementen een schriftelijke toelichting te bezorgen, met o.a. een contactnummer waar men terecht kan voor dringende zorgvragen.
2. De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om een draaiboek te ontwikkelen in kader van communicatie en aangepaste maatregelen voor thuisverpleging tijdens evenementen.

Dennis Monte
Gemeenteraadslid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is