Blankenbergse N-VA tegen energie-atol in Wenduine

Op 10 september 2013, over deze onderwerpen: Leefmilieu
Energie atol

Na de gemeenteraad van De Haan, die het plan vorige week afwees, buigt nu ook de gemeenteraad van Blankenberge zich op vraag van N-VA over de planning van een energie-atol voor de kust van Wenduine. “Wij zijn niet tegen het concept van een energie-atol,” verduidelijkt fractieleider Daphné Dumery, “wij zijn echter van mening dat de Wenduinebank niet de beste plaats is gezien de visuele hinder en de mogelijke invloed op de stromingen in de vaargeul en de jachthaven van Blankenberge.”

Op Vlaams niveau worden plannen bestudeerd om tegen het jaar 2100 kunstmatige eilanden aan te leggen op de zandbanken voor de kust. Die zouden allerlei functies krijgen, gaande van toeristische infrastructuur, natuurgebied en energiewinnig tot energie-opslag. Volgens die plannen zou er, zo’n 30 kilometer voor de kust, op de Thorntonbank een energie-eiland komen.

In het federale ontwerp van Koninklijk Besluit tot vaststelling van het Marien Ruimtelijk Plan wordt voorzien in een energie-atol op de Wenduinebank, op 3 kilometer voor de kust en aansluitend bij de haven van Zeebrugge. “Nochtans is volgens een studie van het Milieu- en energietechnologie Innovatieplatform (MIP) in opdracht van o.m. de haven van Zeebrugge en Rent-a-port, dat samen met Electrawinds een concessie heeft voor de bouw van windturbines op de Thorntonbank, wat betreft de inplanting van een energie-atol Zeebrugge de eerste keuze, gevolgd door de Thorntonbank. De Wenduinebank werd in deze studie niet onderzocht.” besluit Dumery.

 

Afbeelding © www.kusteilanden.be

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is