Computersysteem dispatching hulpdiensten Blankenberge wordt op korte termijn aangepast

Op 9 oktober 2013, over deze onderwerpen: Veiligheid

Wie in Blankenberge een beroep doet op de hulpdiensten zal vaststellen dat het niet altijd het Blankenbergse brandweerkorps is dat wordt uitgestuurd. Vaak wordt door de noodcentrale een beroep gedaan of de brandweer van Brugge of het korps van Knokke-Heist.

Dit is te wijten aan een fout in het ASTRID-CAD-systeem dat verondersteld wordt de diensten op te roepen die het snelste ter plaatse kunnen zijn. Omwille van de ligging van de Blankenbergse brandweerkazerne, omgeven door scholen en zones 30, is het korps volgens het computersysteem niet altijd diegene die het snelste ter plaatse kan zijn. Daar komt binnenkort verandering in, beloofde minister Milquet aan Blankenbergs Kamerlid Daphné Dumery (N-VA).

Bij een noodoproep kan elke minuut het verschil maken tussen leven en dood.’ zegt Dumery, ‘Net daarom is het belangrijk dat het korps dat het snelste ter plaatse kan zijn wordt uitgestuurd. Terwijl het computersysteem rekening houdt met snelheidsbeperkingen zoals een zone 30 is het in de praktijk uiteraard zo dat de brandweer door het gebruik van zwaailichten en sirenes sneller rijdt dan de toegelaten 30 kilometer per uur. Daarom moet het systeem worden aangepast aan de realiteit op het terrein en niet langer gebruik maken van de theoretische maximumsnelheid. Ik ben dan ook tevreden dat ook de minister inziet dat het huidige systeem op dit vlak tekort schiet en dat zij in de eerstkomende maanden de nodige aanpassingen wil laten doorvoeren.’ besluit Dumery.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is