Financiële tegemoetkoming voor Blankenbergse basisscholen voor aankoop van fietshelmen

Op 3 september 2018, over deze onderwerpen: Veiligheid, Verkiezingen 2018, Verkeer & Mobiliteit, Verkeersveiligheid
Financiële tegemoetkoming voor Blankenbergse basisscholen voor aankoop van fietshelmen

De grote vakantie is weer achter de rug. Met frisse moed en goede voornemens starten duizenden kinderen en jongeren het nieuwe schooljaar. Keerzijde is echter dat er zich ook vanaf deze week weer een zwerm van fietsertjes in het drukke verkeer begeven.

Als lokaal beleid willen wij ons de komende jaren extra inzetten op het fietsbeleid. Fietsveiligheid is daar een wezenlijk onderdeel van. Vanaf september 2018 wordt de Weststraat voor een groot gedeelte - waar de scholen zich bevinden - een fietsstraat, waarbij de fietser centraal op de weg zal kunnen rijden. De auto’s blijven uiteraard welkom, maar zullen hun snelheid moeten aanpassen aan die van de fietsers.

Maar infrastructurele werken zijn niet voldoende om de veiligheid van onze scholieren te waarborgen. Ook het dragen van een fietshelm beperkt de kans op lichamelijk letsel in geval van een fietsongeval enorm.

Vandaar dat Daphné Dumery, schepen voor Onderwijs, Jeugd en Welzijn, voorstelde aan de politieraad om voor de aankoop van 40 fietshelmen per basisschool een financiële tegemoetkoming te voorzien.

Onze basisscholen gingen graag in op dit aanbod en verbonden zich tot een aantal afspraken.

De scholen stimuleren de kinderen om per fiets naar en van school te komen. Het dragen van een fietshelm tijdens schoolse activiteiten wordt verplicht. Het stadsbestuur en de lokale politie willen dat de scholen “het dragen van een fietshelm” tijdens de rit van en naar school verplichten via het schoolreglement. Tot slot moet de fietshelm voldoen aan de Europese normen.

De schepen van Onderwijs wenst alle directies, alle leerlingen en alle scholieren een fantastisch, spetterend maar vooral veilig schooljaar toe!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is