Herschikking ziekenhuisnetwerken

Op 17 mei 2022

Namens de N-VA fractie in de gemeenteraad van Blankenberge
Aan de Algemeen Directeur, dd. 12 mei 2022

Aanvraag conform artikel 3 van het huishoudelijk reglement Gemeenteraad. Indiening aanvullend agendapunt op de gemeenteraad dd. 17 mei 2022 . Herschikking ziekenhuisnetwerken.

Toelichting:

Ooit was AZ Sint-Jan Brugge ‘het’ ziekenhuis in West-Vlaanderen waar alle anderen ziekenhuizen beroep op deden. Echter nu niet meer. Na de defusie tussen het AZ Sint-Jan en het Henri Serruysziekenhuis, starten de ziekenhuizen AZ West (Veurne) - AZ Damiaan (Oostende) en AZ Zeno (Knokke) een apart netwerk op, het MARE-netwerk. Ze zetten zo de samenwerking met het AZ Sint-Jan stop, om hun eigen netwerk op te starten.

We verwijzen in deze context naar de woorden van Oostends burgemeester Bart Tommelein zes maanden geleden: ‘Oostende is niet de parking van Brugge’. Met deze woorden reageerde hij furieus op uitspraken van Brugs burgemeester De Fauw (CD&V) ivm de defusie van het AZ Sint-Jan Brugge en het Henri Serruysziekenhuis.
Ook het Brugse AZ Sint-Lukas voelt zich in de kou gelaten. Hoewel het zogenaamd de uitdrukkelijke wens is van burgemeester De Fauw om tot een doorgedreven samenwerking tussen de twee ziekenhuizen te komen, moest men uit de krant vernemen dat het AZ Sint-Jan zal samenwerken met het UZ Gent.

Ongerustheid alom bij de artsen van AZ Sint-Jan die op zoek zijn naar doorgedreven samenwerking met andere ziekenhuizen. Zij beseffen heel goed dat om efficiënt te werken schaalvergroting noodzakelijk is en in het belang is van de patiënt, hun eerste en voornaamste zorg. En als de artsen dit signaal geven, dan dienen we als patiënt even ongerust te zijn. Want wie zal hier de dupe van worden? Wij! De nabijheid van een groot ziekenhuis, waar je voor alle specialisaties bij terecht kan, zomaar uit handen verspelen komt ook de Blankenbergenaar niet ten goede.

Daarom dient de burgemeester contact op te nemen met zijn Brugse college en deze bezorgdheid aan te kaarten. Trouwens dit heeft een impact op de ganse regio en dient dan ook geagendeerd te worden op het eerstvolgende burgemeestersoverleg regio Brugge.


Voorstel van beslissing:
De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om de problematiek van het herschikken van de ziekenhuisnetwerken en de impact hiervan op AZ Sint-Jan te bespreken met de burgemeester van Brugge en eveneens dit te agenderen op het eerstvolgende burgemeestersoverleg regio Brugge.

Daphné DUMERY (N-VA)
Gemeenteraadslid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is