Indiening aanvullend agendapunt op de gemeenteraad: afschaffen collectieve sluiting kinderdagverblijf ‘t Schelpje.

Op 21 juni 2022

de Algemeen Directeur, dd. 16 juni 2022
Aanvraag conform artikel 3 van het huishoudelijk reglement Gemeenteraad. Indiening aanvullend agendapunt op de gemeenteraad dd. 21 juni 2022 . Afschaffen collectieve sluiting kinderdagverblijf ‘t Schelpje.

TOELICHTING
Kinderopvang heeft vele voordelen. Ouders gaan vooral op zoek naar kinderopvang wanneer ze gaan werken of solliciteren. Maar ook wanneer ze een opleiding gaan volgen of, zoals in een kustgemeente als Blankenberge vaak het geval is, een extra job op de planning komt. Daarnaast is kwaliteitsvolle kinderopvang goed voor de ontwikkeling en sociale vaardigheden van het kind.
Bij de start van deze legislatuur was er een ernstig tekort aan kinderopvangplaatsen voor baby’s en peuters. Er werden vaak kandidaten geweigerd op de wachtlijsten van de kinderopvang ’t Schelptje omdat er gewoon te veel aanvragen waren volgens het aantal beschikbare plaatsen. We vonden dat iedere inwoner van Blankenberge die nood had aan een plaats in de kinderopvang die ook diende te krijgen. Daarom zijn we meteen ook voluit voor enkele ingrijpende aanpassingen gegaan. In 2020 werd een groepsopvang gerealiseerd in de Blokkendoos én er ging een nieuwe peutergroep open in ’t Schelptje waarvoor we trouwens extra subsidie kregen van de Vlaamse overheid.
Waar we ook meteen komaf mee maakten was de collectieve sluitingsperiode in het kinderdagverblijf tijdens de zomermaanden. Want net tijdens die zomermaanden is kinderopvang nog belangrijker voor jonge ouders die vaak geen verlof kunnen krijgen of meer zelfs, een extra inkomen kunnen bijverdienen tijdens deze topmaanden waar er werk in overvloed is aan de kust.
Groot is dan ook onze verontwaardiging te vernemen dat dit bestuur opnieuw van plan is om collectieve sluiting in te voeren tijdens de zomermaanden. En dit terwijl de voorbije twee jaren is gebleken dat de dienst prima kan geopend blijven tijdens het drukke zomerseizoen. En dat ouders ook zeer tevreden waren van over deze regeling.

VOORSTEL VAN BESLISSING

DE GEMEENTERAAD
Overwegende het advies van de betrokken administraties dat de afschaffing van de collectieve sluiting positief evalueerde.
Overwegende dat onze gemeente zich wil profileren als gezinsvriendelijke stad.
Overwegende het engagement van het gemeentebestuur tot het leveren van de nodige extra inspanningen om te voorkomen dat inwoners het risico lopen in de (kans) armoede terecht te komen door kinderopvang te voorzien voor alleenstaande ouders.

BESLUIT
Art. 1 De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om geen collectieve sluiting te houden in het kinderdagverblijf ’t Schelptje.
Art. 2 De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om hierover meteen te communiceren naar de betrokken ouders toe zodat zij niet onnodig naar opvang moeten op zoek gaan tijdens de drukste periode van het jaar in deze kustgemeente.

 

Nadia Cloetens

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is