Invoering P+MD, de nieuwe blauwe zak, vanaf 1 april 2021

Op 22 maart 2021

Vanaf 1 april 2021 is er een Nieuwe Blauwe Afvalzak. Deze zak zal vanaf dan ook in onze regio beschikbaar zijn om plastics, metaal en drankkarton in te deponeren. In de Nieuwe Blauwe Zak mogen naast klassieke PMD-verpakkingen zoals flessen en flacons, voortaan ook alle plastic verpakkingen zoals schaaltjes, vlootjes en bakjes, potjes en tubes, folies en zakjes.

Sandy Buysschaert, schepen voor Afvalbeleid: “De invoering van de Nieuwe Blauwe Zak brengt wat aanpassingen met zich mee. Het goede nieuws is dat er dankzij de invoering van deze zak meer plastics zullen gerecycleerd worden. De invoering zorgt ervoor dat er ongeveer een achttal kilogram op jaarbasis vanuit de restafvalzak naar de Nieuwe Blauwe Zak zal verschuiven. Het verschuiven van die lichte plastics naar de P+MD-zak, zorgt ervoor dat de gewone restafvalzak meer afval met een zwaarder soortelijk gewicht zal bevatten. Met andere woorden, als we de afvalzakken op hetzelfde volume houden zal de zak zwaarder zijn en kan het de grens van max. 15 kilogram overschrijden. Vandaar dat er gekozen werd om de volumes van de restafvalzak te verkleinen van 75 liter naar 60 liter voor een grote zak en van 50 liter naar 30 liter voor een kleine zak. Ook de bedrijfsafvalzak gaat van 75 liter naar 60 liter.”

De aangepaste restafvalzakken worden ook geproduceerd met een groter volume gerecycleerde materialen, zo’n 80%. Ze worden dus milieuvriendelijker. De zak zelf zal iets dikker zijn waardoor er gekozen wordt voor rollen van 10 zakken i.p.v. de huidige 20 zakken.

De prijs voor een restafvalzak en bedrijfsafvalzak blijft gelijk op 1,10 euro voor een grote afvalzak en 0,55 euro voor een kleine afvalzak, maar door de daling van het volume betekent dat wel een lichte prijsstijging. De nieuwe blauwe zak blijft op 75 liter en wordt verkocht aan 0,15 euro per zak.

Vanaf 1 april 2021 zal zowel de nieuwe blauwe zak als de nieuwe restafvalzakken te koop zijn in de gangbare verkooppunten. De oude PMD-zakken kan je blijven gebruiken, daarin mag je ook de uitgebreide fractie steken.

De restafvalzakken daarentegen die momenteel in omloop zijn, kunnen nog een beperkte periode gebruikt worden. Het wordt evenwel afgeraden om nog een extra voorraad in te slaan. Vanaf 31 december 2021 worden de huidige restafvalzakken niet meer opgehaald en dan dreigen er overschotten in de kast te blijven liggen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is