Kansarme gezinnen met kinderen uit secundair onderwijs krijgen minder ondersteuning dan voorheen

Op 22 november 2022

N-VA Blankenberge-Uitkerke: Kansarme gezinnen met kinderen uit secundair onderwijs krijgen minder ondersteuning dan voorheen. Het bestuur kan deze beslissing niet staven. Neemt men het sociaal beleid eigenlijk wel serieus?

Pure discriminatie, zonder enige deftige reden. We hadden graag de aanpassing van het reglement gesteund want er is uiteraard geen twijfel dat velen het op vandaag moeilijker dan ooit krijgen. Een verhoging van tegemoetkomingen en premies drong zich dan ook op. Maar waarom kon die verhoging niet worden doorgevoerd voor alle gezinnen die er recht op hebben? Waarom wordt de ondersteuning voor gezinnen met kinderen uit secundair onderwijs zelfs verminderd!?

“Het gaat 'maar' om 2,40 euro minder” wist de burgemeester te melden. Men zegt er dan niet bij dat de verhoging voor kleuter- en lager onderwijs ook 'maar' 5 euro is. De burgemeester noemt die stijging dan wel 'fundamenteel'. Maar goed, dat is tenminste een verhoging. Een verhoging die dus niet alle rechthebbenden gegund werd. Die vermindering is des te treffender als je weet dat in de commissie waar dit reglement ter sprake kwam, het voorstel van een stijging van maar liefst 24 euro (!) op tafel lag. Van + 24 euro naar – 2,4 euro. Dat verschil van 26,4 euro per kind tikt aan.

Op de vraag 'waarom' kwam geen antwoord. Men probeerde wel maar het kwam er niet. Niemand uit dit bestuur kon verklaren waarom men snoeit in de middelen van die gezinnen. Dat men de dag er na nog een poging doet om dit te verklaren vanuit 'transparantie' en zich daarvoor baseert op een bedrag vanuit Vlaanderen is triest en betekenisloos.

In een tijd waarin gezinnen aan het spartelen zijn om alles betaald te krijgen, in een tijd waar elke euro moet omgedraaid worden, is het onverantwoord om de ondersteuning voor kansarme gezinnen terug te schroeven. Dat je voor het ene gezin een stijging doorvoert en voor het andere gezin een daling, terwijl die beiden recht hebben op dezelfde ondersteuning, is haast crimineel. Dit terwijl de kosten in het secundair onderwijs doorgaans ook een pak hoger liggen!

In deze discriminatie kon onze fractie niet meegaan. Al zeker niet als blijkt dat men de beslissing op het moment van de stemming zelfs niet kan verklaren. Sterker nog, zowel de bevoegde schepen als de burgemeester weten het gewoon niet en proberen zich met foute informatie te redden. Er is helemaal geen maximumfactuur in secundair onderwijs. Incompetentie op een beleidsdomein die net nu belangrijker is dan ooit. Hoe lang blijft dit nog houdbaar?

Oja, ook dit nog. Je had de 'verhoging van de premies' mogelijks al zien passeren in de pers eind oktober. Dit bestuur wilde alvast uitpakken met een sociale maatregel nog voor die gestemd was (!) en bijgevolg ook nog voor de feitelijke verlaging ter sprake was gekomen… Democratie?

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is