Misplaatste aankondigingspolitiek omtrent woonzorgcentrum

Op 26 maart 2018, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws, Lokaal sociaal beleid - OCMW
Misplaatste aankondigingspolitiek omtrent woonzorgcentrum

N-VA Blankenberge-Uitkerke distantieert zich van de verklaringen van de OCMW-voorzitter inzake de realisatie van een nieuw woonzorgcentrum. De studies zijn nog lopende, nu reeds beloftes maken en er een bedrag van 20 miljoen euro aan koppelen is meer dan voorbarig.

De verklaringen die de OCMW-voorzitter vorige week aflegde in de media, dat het nieuw woonzorgcentrum zo maar eventjes 20 miljoen euro zal kosten en dat er daarnaast ook gedacht wordt om het dienstencentrum De Bollaard verder uit te bouwen en te integreren in het project, zijn een vlucht vooruit. Volgens N-VA is er nog niets beslist en moet deze verklaring in het kader van de komende verkiezingen dan ook gezien worden als misplaatste aankondigingspolitiek.

OCMW-raadslid Kurt Decleer: “De studies zijn lopende maar het is te vroeg om overhaast beloftes te maken over zo’n belangrijk dossier dat overigens een grote sociale en financiële impact kan hebben voor Blankenberge. Als er een nieuw woonzorgcentrum komt dan kunnen we ons wel vinden in het idee om De Bollaard en het zorgcentrum te combineren, dit in functie om verschillende leeftijdsgroepen samen te brengen en het personeel flexibel en efficiënt te kunnen inzetten. Maar, dan moet de huidige studie grondig herzien worden. Of dit project een haalbare kaart zal zijn voor Blankenberge is nog maar de vraag.”

OCMW-raadslid Nadia Cloetens: “Wat nu op tafel ligt is slechts een studieopdracht toekomstig zorgplan, waarin de integratie van De Bollaard nog niet is inbegrepen. Tevens is er nog niets beslist over de formule waarmee het nieuw woonzorgcentrum zal gerealiseerd worden. Zal de stad dit betalen, wordt het een publiek-private samenwerking of een privé investering? Er wordt ook nagedacht over een capaciteit van een 120 à 150 bedden. Wij zijn voorstander, en hebben dit ook duidelijk gemaakt, om te gaan voor een beperkt aantal bedden. Ouderen blijven immers langer thuis wonen en we merken dat er reeds een hele periode geen wachtlijsten meer zijn in het huidig woon- en zorgcentrum De Strandjutter. De trend naar de toekomst toe is dat er meer en meer gebruik zal gemaakt worden van thuiszorg waardoor er in feite enkel nog plaatsten zullen moeten worden voorzien voor zwaar hulpbehoevenden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is