Mondelinge vraag conform artikel 11 van het huishoudelijk reglement gemeenteraad over het Prinsenbal.

Op 16 februari 2023

Namens de N-VA fractie dd. 9 februari 2023
Aan de Algemeen Directeur,

Mondelinge vraag conform artikel 11 van het huishoudelijk reglement gemeenteraad over het Prinsenbal.

Toelichting:

Terugblikkend op zaterdag 4 februari en de avond van het Prinsenbal: het was lang geleden dat we nog zo’n spannende prinsencampagne gehad hebben in Blankenberge dankzij de inzet van twee kandidaat-prinsen en hun entourage. Zoals verwacht bracht dit veel volk op de been. Tot een uur aanschuiven werden de bezoekers opeen gepakt in de smalle toegang tot de zaal. Er ontstond een volledige blokkering van het doorgaand verkeer in de Visserstraat omdat een mensenmassa de straat tot aan overzijde innam. Toen het Witte Paard overvol carnavalisten zat werd door de organisatie beslist de toegang te moeten weigeren voor enkele honderden bezoekers. De prinsenverkiezing kon daarom niet doorgaan. De teleurstelling was groot onder de kandidaten maar vooral bij vele aanwezige carnavalisten in deze veel te kleine zaal.
U als burgemeester bent bevoegd voor veiligheid in onze stad. U staat er niet alleen voor om deze belangrijke taak uit te voeren. U heeft het geluk omringd te zijn door deskundigen uit de verschillende veiligheidsdiensten.

Deze situatie noopt ons tot enkele vragen:
1. U werd gewaarschuwd over de risico’s en u heeft deze waarschuwingen naast u neergelegd. U vond het niet uw verantwoordelijkheid maar deze van de organisatie, de Confrérie van de Leute. Klopt dit? Kunt u mij toelichten wat het advies was van de veiligheidscel?
2. Waarom heeft u de organisatie uit veiligheidsoverwegingen niet verboden om het Prinsenbal te laten doorgaan in het Witte Paard en hen niet geholpen door zalen in het CC Casino aan te bieden? Deze accommodatie was wel geschikt voor het seniorencarnavalbal en goed genoeg voor het Bal van de burgemeester. Vroeger ging het Prinsenbal er steeds door. Waarom nu niet?
3. Wat die avond gebeurde was voorspelbaar en de bezorgdheid over de risico’s die met de locatie gepaard gingen werden door de carnavalsverenigingen reeds maanden vooraf aan u overgemaakt via de kerngroep Carnaval. Wat heeft u met deze informatie gedaan?
4. Klopt het dat u niets heeft ondernomen om de veiligheid tijdens het Prinsenbal te garanderen?

Daphné DUMERY
Gemeenteraadslid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is