Mondelinge vraag conform artikel 11 van het huishoudelijk reglement gemeenteraad over ‘visie op hoogbouw’

Op 16 februari 2023

Aan de Algemeen Directeur,
dd. 9/02/2023

Mondelinge vraag conform artikel 11 van het huishoudelijk reglement gemeenteraad over ‘visie op hoogbouw’.

Onze stad is in verandering. Dat is goed en ook nodig. Steeds meer mensen moeten hun plaats weten te vinden op steeds minder ruimte. Projectontwikkelaars wrijven alvast in de handen wanneer de inbreiding het uitgangspunt wordt. Meer woningen op minder ruimte betekent doorgaans hogere gebouwen. Dat is te begrijpen en eveneens een goede zaak wanneer nieuwe complexen in de plaats komen van verouderde en aftandse gebouwen.
De vraagt rijst echter op welke manier dit idealiter vorm krijgt. Het is de taak van een stadsbestuur om de spelregels helder uit te zetten en een visie te hanteren over hoe men wil dat de stad er uit ziet binnen afzienbare tijd. In het verleden werd reeds de fout gemaakt om zich te laten verleiden door projectontwikkelaars waardoor er vrijspel werd gegeven op de dijk, met de zogenaamde Atlantik Wall tot gevolg. Iets waarvan we op heden niet zo gelukkig meer mee zijn en er ook bij nieuwe projecten geopperd wordt om die betonnen muur waar mogelijk te doorbreken.
Om te voorkomen dat we binnen enkele decennia niet opnieuw wakker worden met een kater, is het nodig om nu reeds aan te stippen wat de bedoeling is. Met The One is een hoogbouw gerealiseerd aan de rand van onze stad. We lezen in de notulen van het schepencollege op 20 januari dat tevens de bouw van een nieuw complex op het Leopold III – plein werd bekrachtigd. Dit nieuwe gebouw zou de hoogte van de gebouwen die er nu als referentie zijn opnieuw overschrijden. Ook hier wordt een prescedent geschept waardoor de deur open komt te staan voor meer hoogbouw in het centrum, vlak aan ons station. Dat is alweer een ander verhaal dan aan de rand van de stad. De atypische hoogbouw in o.a. Heist indachtig is er hier mogelijks een nieuw hoofdstuk aan het aanbreken.

Volgende vragen dringen zich op:
1. Waarom werd in deze een uitzondering voorzien op de geldende afspraken wat bouwhoogte betreft?
2. Wat was de motivatie om het negatief advies van de stedenbouwkundig adviseur inzake de onderkeldering te passeren?
3. Welke visie heeft dit bestuur op hoogbouw in het centrum en daarbuiten?
4. Staan er nog projecten in de steigers die boven de huidige skyline zullen uittornen?

Dennis Monte Gemeenteraadslid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is