Mondelinge vraag conform artikel 11 van het huishoudelijk reglement raad voor maatschappelijk welzijn over energiesubsidies via OCMW

Op 16 februari 2023

Aan de Algemeen Directeur,
dd. 09/02/2023

Mondelinge vraag conform artikel 11 van het huishoudelijk reglement raad voor maatschappelijk welzijn over energiesubsidies via OCMW

In oktober 2021 nam de federale regering extra maatregelen om mensen te ondersteunen omwille van de stijgende energieprijzen tijdens het najaar 2021.
Enerzijds was er de maatregel om voor beschermde residentiële afnemers, dat zijn mensen die recht hebben op sociaal tarief voor gas en elektriciteit, een forfait van 80 euro te voorzien in de betaling van de factuur. Deze tussenkomst werd door de energieleveranciers zelf opgevolgd en uitgevoerd.
Anderzijds was het de opdracht van de OCMW's om tussen te komen voor mensen die geen recht hebben op deze forfaitaire toelage. Daarvoor was er een fonds voor gas en elektriciteit. Dat fonds werd éénmalig versterkt met 16 miljoen euro, dat eind 2021 werd uitbetaald aan de OCMW's. Deze middelen konden besteed worden vanaf 1 januari 2022. Het streefdoel was om de helft te besteden aan een tussenkomst in de factuur en de andere helft aan preventieve maatregelen.

We zijn bijgevolg benieuwd naar het antwoord op volgende vragen:
1. Hoeveel van dat fonds kwam naar het OCMW van Blankenberge?
2. Hoeveel procent van die middelen is effectief besteed geweest in 2022?
3. Welke preventieve maatregelen werden extra in het leven geroepen vanuit de impuls van deze extra middelen?

Dennis Monte Gemeenteraadslid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is