Mondelinge vraag over Blankenberge Hartveilig

Op 7 oktober 2021

Mondelinge vraag conform artikel 11 van het huishoudelijk reglement gemeenteraad over Blankenberge Hartveilig

In juni van dit jaar werd het belang van toegankelijke AED-toestellen in de stad opnieuw onder de aandacht gebracht vanwege een gulle schenking. Verscheidene AED’s kregen een plaats in het centrum van de stad. Een daad waar we enkel maar blij om kunnen zijn, gezien deze toestellen effectief van levensbelang kunnen zijn bij een hartstilstand.

Het streven naar een hartveilige stad mag echter niet afhankelijk zijn van private initiatieven. Daartoe werd in januari 2020 een raadsbesluit, geamendeerd door de N-VA-fractie, unaniem goedgekeurd binnen deze gemeenteraad. Hoewel er nog wat gekibbel aan voorafging over wie nu juist het initiatief nam tot dit raadbesluit, was het resultaat wel dat dit één van de weinige inhoudelijke punten was tijdens deze legislatuur, die éénparig werd goedgekeurd.

Ter herinnering worden de artikelen nog eens opgesomd:
“1. De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om het engagement te onderschrijven om waar nodig te investeren in AED’s, en daarbij rekening te houden met volgende elementen:
a. blinde vlekken op het Blankenbergs grondgebied op basis van de geactualiseerde lijst;
b. waar mogelijk de AED op de buitenkant van het gebouw te plaatsen zodat de ruime omgeving hier gebruik van kan maken, op elk moment van de dag;
c. aandacht te hebben voor gebieden met gevoelige doelgroepen zoals WZC De Strandjutter en De Bollaard.
2. De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om personeelsleden en bevolking via verschillende media, jaarlijks op te roepen om in te tekenen op de gratis opleiding die de lokale dienst van het Rode Kruis voorziet.
3. De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen een samenwerkingsverband met het Rode Kruis inzake hartveiligheid te ondertekenen, zodoende het label ‘Hartveilig’ te bekomen.”

Daar ik de gesprekken tussen de preventiedienst en het Rode Kruis toen reeds gefaciliteerd had, nam ik het initiatief om de doelstellingen uit dat raadbesluit om te zetten in concrete acties. Helaas gooide ook hier Corona roet in het eten. Opleidingen in groep, in contact waren lange tijd geen optie. Daar het organiseren van aanvullende opleidingen een voorwaarde is i.f.v. het label Hartveilig moest dit dus uitgesteld worden.
Ik geef graag het proces tot op heden weer.

In juli 2020 informeerde ik opnieuw naar de stand van zaken, met reactie vanuit het Rode Kruis dat er perspectief was om op termijn opnieuw opleidingen te realiseren. In oktober 2020 werd het personeelsbestand vanuit de dienst Preventie opnieuw bevraagd, i.f.v. actualisatie van EHBO-hulpverleners en organisatie van nieuwe opleidingen eind 2020 en in het voorjaar 2021. In juni van dit jaar informeerde ik nogmaals naar de situatie, naar aanleiding van de schenking. Dit met de vraag in welke mate deze nieuwe toestellen geïnventariseerd werden (ik heb van de schenker vernomen dat de lijst aan de diensten werd bezorgd), wat de intenties zijn om dit opnieuw op een digitaal stadsplan te integreren dan wel een app hiertoe te ontwikkelen, en hoe ver het staat met de opleidingen en het label Hartveilig. Aanvullend gaf ik ook nog de suggestie mee om de herkenbaarheid en aanduiding in het straatbeeld te verhogen met richtingaanwijzers.

Hoewel ik geen antwoord meer mocht ontvangen van de dienst, wist de verantwoordelijke van het Rode Kruis wel te melden dat de procedure voor de aanvraag van het label ‘Hartveilige stad’ vereenvoudigd is, en er opnieuw opleidingen kunnen ingericht worden vanaf 1/09/2021. In het najaar van dit jaar zou dit bijgevolg kunnen gerealiseerd worden waardoor Blankenberge minstens 2 jaar extra kan inzetten op sensibilisering en veiligheid.

Zoals ondertussen duidelijk geworden is, ligt dit thema mij nauw aan het hart, en is deze bezorgdheid er één die gedeeld wordt door de ganse gemeenteraad. Daarom in kader van verdere opvolging deze vragen:
1. Zijn er reeds concrete afspraken met het Rode Kruis gemaakt in kader van de opleidingen ‘Reanimeren en defibrilleren’ voor gemeentelijk personeel, en bij uitbreiding openbaar voor de burger?
a. Zo ja, wanneer zijn deze opleidingen voorzien?
2. Werd de aanvraag voor het label ‘Hartveilige stad’ reeds in gang gezet?
a. Zo ja, wanneer werd dit gedaan?
b. Zo nee, waarom niet?
3. Aangezien er op heden geen overzicht op de website van de stad te vinden is, welke initiatieven zijn er genomen om het overzicht en de locatie van de (nieuw) geplaatste AED-toestellen overzichtelijk en openbaar te communiceren met de burger?
4. Werd er in kaart gebracht op welke plaatsen een zichtbare richtingaanwijzer naar een AED-toestel een meerwaarde kan zijn?
a. Zo ja, welke plaatsen werden gedetecteerd?
b. Zo nee, is er bereidheid om dit te onderzoeken?
5. Onderschrijft de nieuwe meerderheid de ambitie om binnen een termijn van 6 maanden Blankenberge ‘Hartveilig’ te kunnen maken?

Dennis Monte Gemeenteraadslid N-VA

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is