N-VA Blankenberge wil prioriteit aan gezinsondersteuning in strijd tegen kinderarmoede

Op 13 juni 2018, over deze onderwerpen: Lokaal sociaal beleid - OCMW, Verkiezingen 2018, Armoede & gelijke kansen, Kinderarmoedeplan
N-VA Blankenberge wil prioriteit aan gezinsondersteuning in strijd tegen kinderarmoede

Tal van indicatoren wijzen erop dat er in onze badstad een aanzienlijke toename is aan armoede en bestaansonzekerheid. Het aantal kansarme gezinnen en leefloontrekkers is het voorbije jaar jammer genoeg toegenomen. Vooral de stijging van het aantal kinderen dat opgroeit in kwetsbare gezinnen is verontrustend. Daarom moeten er vooral meer middelen worden ingezet voor gezinnen.

Bjorn Van den Abeele (OCMW-raadslid N-VA): “In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen trek ik aan de alarmbel. Niettegenstaande het OCMW  moeite noch middelen ontziet om mensen die het moeilijk hebben bij te staan, zijn het vooral de cijfers voor kinderarmoede die mij zorgen baren. Inmiddels is het duidelijk dat voor de komende jaren de noodzakelijke financiële steun verder zal toenemen. Maar armoede is meer dan een kwestie van centen. Ook in het armoedebeleid moeten er keuzes worden gemaakt. N-VA Blankenberge-Uitkerke kiest daarom prioritair voor de aanpak van armoede die kinderen treft. Dit moet zich in het toekomstig beleid vertalen in concrete maatregelen waar de gezinnen echt mee geholpen worden.”

Wat voor velen vanzelfsprekend is, is een heel ander verhaal wanneer in armoede leeft! Een huis om in te wonen, voldoende verwarming en elektriciteit, de kans krijgen om te studeren, naar de dokter kunnen gaan als je ziek bent, … De uitdaging is om in al deze domeinen drempels weg te halen zodat mensen kansen krijgen om uit de vicieuze cirkel van de armoede te geraken.  Armoedebestrijding vraagt fundamentele ingrepen en investeringen op lange termijn, ook op het vlak van lokaal beleid.

Bjorn Van den Abeele: “Als voorbeeld neem ik kinderopvang: dit speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van gezinnen in armoede. Heel wat gezinsondersteunende diensten komen er samen. Ook ouders ontmoeten er elkaar en wisselen vaak ideeën uit. Het sociaal contact is belangrijk. Maar de nood aan ondersteuning is even belangrijk wanneer de kinderen groter worden. Gezinnen met tieners hebben het even moeilijk of zelfs nog moeilijker. In dit kader is het aangewezen dat het lokaal bestuur ten volle inzet op het ondersteunen van een goede samenwerking tussen alle partners die met gezinnen werken.”

N-VA Blankenberge-Uitkerke is ervan overtuigd dat het sociaal beleid zich meer dient te focussen op gezinnen met kinderen, zelfs in het bijzonder op gezinnen met tieners.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is