U bent hier
N-VA: Nu ingrijpen om van Blankenberge opnieuw een winkelstad te maken!
Er is zichtbaar steeds meer leegstand in het Blankenbergse handelscentrum. Hoewel West-Vlaanderen scoort als de provincie met de grootste winkelkeuze van België stellen we vast dat in Blankenberge steeds vaker winkels enkel nog in het weekend en de vakantieperiodes geopend zijn of dat ze simpelweg wegtrekken uit onze stad. Er zijn te weinig klanten om te overleven. Ook de lokale bevolking denkt bij een namiddagje shoppen eerder aan Brugge, Knokke-Heist of zelfs Nieuwpoort dan aan de eigen stad.
Om deze negatieve tendens een halt toe te roepen en om te keren doet N-VA Blankenberge-Uitkerke een oproep aan het stadsbestuur om onmiddellijk actie te ondernemen. Concreet ziet N-VA Blankenberge-Uitkerke vijf prioritaire punten.
“Eerst en vooral moet een KMO-crisismanager worden aangesteld” zegt volksvertegenwoordiger Daphné Dumery. “Deze KMO-manager moet onder de schepen van middenstand vallen, het probleem samen met de betrokken ondernemers in kaart brengen en de aanspreekpersoon zijn voor alle handelaars.”
“Blankenberge moet ook meer gepromoot worden als winkelstad als we de concurrentie met omliggende steden als Knokke-Heist en Nieuwpoort willen aankunnen” vult Linda Vierstraete, zelf ondernemer en bestuurslid van N-VA Blankenberge-Uitkerke aan. “Er is voldoende budget voor de promotie van Blankenberge maar het wordt vooral aan toerisme besteed. N-VA stelt voor om Blankenberge ook als shoppingstad te promoten.”
Er is volgens Vierstraete ook te veel leegstand die ervoor zorgt dat Blankenberge niet als gezellige winkelstad gezien wordt. De leegstand van handelspanden moet volgens N-VA dan ook strenger aangepakt en beboet worden zodat de huurprijzen dalen en Blankenberge op deze manier nieuwe ondernemers aantrekt.
Norman Schiltz, ook handelaar, dringt aan op een lokaal actieplan fraudebestrijding dat wordt aangestuurd door het stadsbestuur en onder directe leiding van de burgemeester alle inspectiediensten samenbrengt. “Op die manier kunnen de malafide ondernemers, die zorgen voor oneerlijke concurrentie, worden aangepakt” zegt Schiltz.
Vijfde en laatste prioriteit is een gezonde mix van kleinhandel en ketens. Ook dat kan, zo zegt Daphné Dumery, worden aangestuurd door het stadsbestuur. “De ruimtelijke ordening kan zo worden uitgetekend dat de grote ketens zich bij voorkeur vestigen in de Kerkstraat, waar de panden ook groter zijn, terwijl de omliggende straten opnieuw kleinhandelsstraten worden”.