N-VA: “Plannen stationsgebouw hebben erfgoedtoets doorstaan”

Op 18 november 2011, over deze onderwerpen: Economie en ondernemen, Mobiliteit en openbare werken
Station Blankenerge

De plannen voor het afbreken van het huidige stationsgebouw van Blankenberge hebben de Vlaamse erfgoedtoets doorstaan. Hierdoor is duidelijkheid gecreëerd over de erfgoedwaarde van het gebouw en kan het project snel zijn verdere beloop vinden.

Dat zegt Daphné Dumery van N-VA Blankenberge-Uitkerke.

Het stationsgebouw dateert van rond het jaar 1937 en werd gebouwd naar een ontwerp van de architecten H. Van de Velde, Desmet en P. Nouille. Het originele plan was een kind van zijn tijd maar werd nooit volledig uitgevoerd.” zegt Dumery. “Ondermeer het platte dak moest plaats ruimen voor een donker pannendak, de gevel en de oostelijke vleugel werden aangepast en later moesten ook de monumentale deuren wijken voor elektrische deuren. Hierdoor heeft het gebouw op alle vlakken (landschappelijk-morfologisch, achitecturaal en functioneel) de erfgoedtoets doorstaan en staat niets de afbraak van het huidige station in de weg.”

Tom De Vos, bestuurslid van N-VA Blankenberge-Uitkerke, is tevreden dat het oude stationsgebouw plaats ruimt voor een nieuwe architectuur van de 21ste eeuw.

Het stadhuis, het station en het VVV-infokantoor bevinden zich op wandelafstand van elkaar aan de rand van het stadscentrum. 
Hoewel dit stadsdeel een groot aantal centrumfuncties groepeert, mist het de uitstraling van een centrumgebied. Een nieuw station zal zorgen voor meer samenhang in de inrichting van het openbaar domein en een opwaardering van de stationsbuurt.
” aldus Tom De Vos

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is