N-VA tegen afschaffen subsidie voor sterilisatie van zwerfkatten

Op 14 januari 2014, over deze onderwerpen: Leefmilieu

Het Blankenbergse stadsbestuur stelt voor om de subsidie voor de sterilisatie van zwerfkatten af te schaffen. Een slecht idee, vindt N-VA-gemeenteraadslid Linda Vierstraete. “Het stadsbestuur wil de subsidie afschaffen omdat de fokkers sinds kort verplicht zijn hun dieren te steriliseren of castreren. Wat het stadsbestuur echter uit het oog verliest is dat de meerderheid van de katteneigenaars hun dieren niet bij een erkende fokker kopen maar bij particulieren halen waarvan het huisdier een nest kittens geworpen heeft.” legt Vierstraete uit. 

“Het aandeel van de fokkers is dus klein en gaat in de meeste gevallen over raskatten, niet de gewone huiskat zoals de meesten onder ons die kennen of hebben. Bovendien is de federale sterilisatiemaatregel redelijk recent waardoor enkel de katten die in het laatste jaar geboren zijn verplicht gesteriliseerd of gecastreerd werden.” aldus Vierstraete.

Het raadslid vraagt ook aandacht voor de vrijwilligers die de zwerfkatten vangen. “De huidige subsidies dekken niet alle kosten, ze volledig afschaffen zou een serieuze slag in het gezicht zijn voor de dierenliefhebbers die zich vrijwillig inzetten om de kattenpopulatie in te dijken.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is