N-VA vraagt herbestemming van St.-Rochuskerk

Op 10 september 2013, over deze onderwerpen: Beleid & financiën

Op de gemeenteraad stemt de Blankenbergse N-VA-fractie vanavond tegen de meerjarenplanning van de St.-Rochuskerk. Terwijl de andere Blankenbergse kerken min of meer in evenwicht zijn met hun begroting, met dank aan de opbrengsten van hun eigendommen, zijn de verliezen van de St.-Rochuskerk van die aard dat de N-VA aandringt op een herbestemming van de kerk.

“Een fusie van de drie Blankenbergse parochies zou al soelaas brengen” zegt gemeenteraadslid Patrick Demeulenaere, “toch moeten we durven nadenken over de herbestemming van de St.-Rochuskerk. De onkosten voor deze kerk zijn gigantisch en worden gedragen door de belastingbetaler gezien de andere parochies weigeren solidair te zijn met de noodlijdende parochie. Integendeel, de parochie van Sint-Amandus draagt nog bij aan de financiële put van Sint-Rochus, ondermeer door een vergoeding te eisen voor het gebruik van de woning van de deken. Geld dat opnieuw moet worden opgehoest door de Blankenbergse belastingbetaler.”

“Binnenkort zal de Vlaamse regering subsidies invoeren voor studies die moeten leiden tot herbestemming van in onbruik geraakte kerkgebouwen. Wij stellen voor dat het stadsbestuur het nodige doet om in dat kader voor Sint-Rochus een nieuwe bestemming te zoeken. De zware exploitatiekosten van de St.-Rochuskerk, zonder zelfs nog rekening te houden met de op stapel staande dakwerken, zijn niet in overeenstemming met de maatschappelijke waarde van het openhouden van deze kerk.” aldus De Meulenaere.

“Een dialoog tussen de kerkfabriek en het schepencollege dringt zich meer dan ooit op temeer, indien de kerkfabriek toch besluit bepaalde investeringen te doen, dit toch ten laste van de belastingsbetaler zou vallen daar de stad wettelijk gebonden is om het verlies van een kerkfabriek bij te passen.” besluit het raadslid.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is