N-VA vraagt stadsbestuur om lastenverlaging voor noodlijdende horeca

Op 17 december 2013, over deze onderwerpen: Beleid & financiën, Economie en ondernemen

Naar aanleiding van de bespreking van de meerjarenbegroting en de beheers- en beleidscyclus van de stad Blankenberge op de gemeenteraad roept oppositiepartij N-VA op tot een lastenverlaging voor de horeca. Concreet stelt de partij voor om, voorlopig enkel in 2014, de taks op terrassen, tafels en stoelen niet te innen. ‘Uit de staat van het financieel evenwicht blijkt dat er hiervoor marge is. Met een buffer van meer dan 1,1 miljoen euro heeft het stadsbestuur de mogelijkheid om de noodlijdende horeca een duwtje in de rug te geven.’ zegt fractieleider Daphné Dumery.

 ‘Deze maatregel, die de stad ongeveer 165.000 euro zal kosten, kan de horeca-uitbaters wat zuurstof geven tijdens het eerste jaar van de invoering van de elektronische kassa. Als we weten dat een uitbater per vierkante meter terras 33 euro belastingen moet betalen dan leert een snelle rekensom dat een uitbater met een bescheiden terras van 10m² terrasruimte 330 euro minder zal moeten betalen, voor een zaak met een terras van 60m² loopt het uitgespaarde bedrag op tot 1980 euro.’ rekent Dumery voor.

‘Uiteraard zijn we ons bewust van het feit dat een begroting niets meer is dan een raming van uitgaven en inkomsten. Toch zijn we er van overtuigd dat er voldoende middelen zijn om deze belastingsverlaging te kunnen doorvoeren. Dit is immers een sociale maatregel. Ook de vele mensen die werkzaam zijn in deze noodlijdende sector varen er wel bij. Na 2014 kan het stadsbestuur dan evalueren of deze belasting opnieuw wordt geïnd of, wat N-VA vraagt, wordt afgevoerd. In geen geval mag deze belastingsverlaging leiden tot een verhoging van de andere belastingen.’ besluit Daphné Dumery.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is