Raadsbesluit optimalisering vrije tijdstoelage

Op 9 november 2021, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Namens de N-VA fractie in de gemeenteraad van Blankenberge
Aan de Algemeen Directeur,
dd. 4 november 2021

Aanvraag conform artikel 3 van het huishoudelijk reglement Gemeenteraad. Indiening aanvullend agendapunt op de gemeenteraad dd. 9 november 2021. Optimalisering vrije tijdstoelage.

Toelichting:
Mensen met een beperkt budget besparen op vrije tijd. Er wordt minder uitgegeven aan uitstappen en reizen maar eveneens aan het verenigingsleven en sociaal contact. Niet enkel de financiële draagkracht ligt aan de basis maar eveneens de chronische stress die een gezin in armoede ervaart, zorgen er voor dat de blik vernauwd wordt. Deelnemen aan activiteiten in de vrije tijd betekent voortdurend risico’s afwegen en keuzes maken die voor mensen die niet in armoede leven, vanzelfsprekend lijken.
Kansarme ouders beschikken minder over een gepast sociaal netwerk die hen ondersteunt in het overkomen van drempels in kader van vrijetijdsbeleving. Relatief kleine problemen, zoals een onverwachte uitgave of een plotse verandering van het startuur van de sportclub of de jeugdbeweging, zijn soms moeilijk te overbruggen. Dat maakt het niet evident om deelname aan ad hoc of structurele activiteiten te integreren in een wekelijkse routine.
Verenigingen willen de deur wel openzetten voor deelnemers die in armoede leven. Alle kinderen en jongeren zijn er welkom. Maar doorgaans weten deze aanbieders niet echt wat het betekent om in armoede te leven. Ze kijken fundamenteel anders naar de wereld. Het is de uitdaging en vooral de gedeeld verantwoordelijkheid van zowel de aanbieders als de (lokale) besturen om hiertoe omkadering, ondersteuning en opvolging te voorzien.
Hoe meer kans op vrije tijd, hoe beter de integratie van het kind en hoe groter te kans op het doorbreken van de vicieuze cirkel van kansarmoede. Dat wijzen verschillende onderzoeken uit. Dat betekent ook dat de ondersteuning zich idealiter niet beperkt tot slechts één optie voor vrijetijdsbeleving. Wie eenmaal een bepaalde sport of hobby onder de knie heeft, wil bijleren en groeien. Ook jongeren in armoede zijn op zoek naar uitdagingen en zijn, net als elke andere jongere vaak op zoek naar verschillende pistes van zelfontplooiing. Zich aansluiten bij een variatie aan verenigingen dient dan ook maximaal ondersteund te worden.
Momenteel voorziet het aanbod van de stad in een vrije tijdstoelage. De vrijetijdstoelage is een premie om deel te nemen aan socio-culturele en sportactiviteiten georganiseerd door organisaties of verenigingen uit Blankenberge en wordt één keer per kalenderjaar toegekend. Deze bijdrage is in functie van zowel een éénmalige vrijetijdsactiviteit en/of de aankoop van materiaal noodzakelijk voor deelname ten bedrage van maximum € 100 per persoon, alsook één structurele vrijetijdsactiviteit (zoals een lidmaatschap) en/of de aankoop van materiaal noodzakelijk voor deelname ten bedrage van maximum € 500 per kind.
In 2020 hebben 39 personen een vrijetijdstoelage van 100 EUR (of minder) aangevraagd. 41 personen deden een aanvraag voor een vrijetijdstoelage van meer dan 100 EUR. Het is duidelijk dat, ondanks het een coronajaar betrof, deze aantallen opvallend laag liggen. Hier is werk aan de winkel in de ondersteuning en opvolging vanuit het lokaal bestuur. Het “mini-rechtenonderzoek” blijkt hier wederom geen impact te hebben op de resultaten. Naast het belang om dit aanbod beter bij de potentiële gebruikers te krijgen, wil ik graag het gebrek aan flexibiliteit in het reglement onder de aandacht brengen. 500 euro is een mooi bedrag waarop men aanspraak kan maken. We hebben een ruim aanbod in Blankenberge met een variatie aan prijscategorieën. Lidmaatschap en eventueel bijhorend materiaal vraagt in bepaalde verenigingen veel minder dan 500 euro. Helaas kan men van de resterende middelen geen gebruik meer maken ééns er voor één vereniging is gekozen. Het systeem beperkt de afnemer dus in de brede verkenning van eigen talenten en interesses. Een mogelijkheid tot spreiding van de middelen over verschillende verenigingen kan de verkenningsdrang, ambitie en groei van kinderen en jongeren en volwassenen alleen maar stimuleren.


Daarom volgend voorstel van raadsbesluit:
Artikel 1: De gemeenteraad vraagt het college van burgemeester en schepenen na te gaan op welke manier de vrije tijdstoelage meer mensen kan bereiken, zodoende meer kinderen en jongeren te betrekken in het sociale verenigingsnetwerk.
Artikel 2: De gemeenteraad vraagt het college van burgemeester en schepenen het reglement inzake de toekenning van de vrije tijdstoelage te herzien, zodoende het beschikbare budget van 500 euro per kind per kalenderjaar, maximaal kan aangewend worden, met aandacht voor de inzetbaarheid van de middelen binnen verschillende verenigingen.

Aan de Algemeen Directeur,
dd. 4 november 2021
Dennis Monte Gemeenteraadslid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is