Raadsbesluit heraanplantingspark kerstbomen

Op 14 december 2021, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Namens de N-VA fractie in de gemeenteraad van Blankenberge
Aan de Algemeen Directeur,
dd. 8 december 2021

Aanvraag conform artikel 3 van het huishoudelijk reglement Gemeenteraad. Indiening aanvullend agendapunt op de gemeenteraad dd. 14 december 2021. Heraanplantingspark kerstbomen.

Toelichting:
Menig jaren was de kerstboomverbranding traditie in onze stad. Iedereen kon de gezelligheid van het gebeuren wel smaken maar het werd niet langer verdedigbaar om dergelijke vorm van milieuvervuiling in stand te houden. Hoewel de liberalen ooit aan de wieg stonden van de verbranding, waren er ook in die middens bij monde van toenmalig burgemeester Ivan De Clerck, stemmen om een einde te maken aan deze traditie, wegens de vervuilende impact. Helaas vonden de besturen hier nooit echt de moed om deze beslissing te nemen. De vorige beleidsploeg heeft er wel onmiddellijk werk van gemaakt en nam toen al direct initiatieven voor een duurzamere stad. Sinds 2020 Is er geen sprake meer van een kerstboomverbranding en ik ga er van uit dat dit ook zo zal blijven, gezien het engagement dat werd aangegaan via het Klimaatpact.
Inzetten op een duurzamere samenleving gaat in de hoofden van mensen al te vaak verkeerdelijk gepaard met een soberder leven. Dat is echter niet het geval. Het daagt ons uit anders naar de wereld te kijken en na te denken over alternatieven.
Bomen die aangekocht zijn met kluit kunnen een nieuw leven krijgen. Niet iedereen beschikt echter over voldoende plaats om de boom opnieuw te planten in de tuin. De stad kan hier bijdragen tot een oplossing. Door een perceel toe te kennen voor het aanplanten van kerstbomen kunnen deze alsnog een duurzame toekomst hebben.
De mogelijkheden zijn legio. Men kan de boom komen ophalen en laten planten door de stadsdiensten maar men kan evengoed vragen de boom zelf te komen brengen en de heraanplanting uit te voeren. Men kan er voor kiezen om de bomen een vaste plek te geven of er kan een formule worden voorzien waarbij de eigenaars deze het daaropvolgende jaar opnieuw komen ophalen voor de volgende kerstperiode. De eigenaars kunnen tevens de mogelijkheid krijgen om de boom vrij te geven voor medeburgers die anders niet tot de aankoop van een boom raken. Zo wordt er niet enkel gestreefd naar de voor de hand liggende SDG’s zoals klimaatactie en leven op het land, maar evengoed het bestrijden van ongelijkheid.
De heraanplanting kan tevens ingekleed worden op een manier dat het mensen samen brengt, in een gezellig en sfeervol kader, met een jenever of een warme chocolademelk om deze periode af te sluiten. Het wordt zodoende ook een gezinsactiviteit met een pedagogische en educatieve waarde inzake duurzaamheid.
Dit concept kan tevens zijn rol spelen in de doelstelling om tegen 2030 per inwoner één extra boom te planten. De doelstellingen voor duurzame ontwikkeling zijn immers niet enkel een verantwoordelijkheid van de overheden maar van elke burger. Als de stad kan faciliteren is er een win-win te vinden om samen toe te werken naar 2030. Het concept zal immers ook burgers aanzetten tot de aankoop van een boom met wortel, waar dan anders misschien minder het geval is. Het sensibiliserende effect is minstens even belangrijk.
Het zal ongetwijfeld een uitdaging zijn om dit te realiseren maar dat is het geval voor elke duurzame ambitie. Als we op deze manier in één klap een nieuw evenement realiseren, kan dat enkel maar positief zijn voor iedereen.
Daarom volgend voorstel van raadsbesluit:

Artikel 1: De gemeenteraad vraagt het college van burgemeester en schepenen om vanaf volgend jaar een campagne te voorzien voor de aankoop van een kerstboom met wortel, met inbegrip van instructies voor verzorging en heraanplanting.
Artikel 2: De gemeenteraad vraagt het college van burgemeester en schepenen te onderzoeken welke locatie geschikt kan zijn voor de aanleg van een heraanplantingspark voor kerstbomen.
Artikel 3: De gemeenteraad vraagt het college van burgemeester en schepenen om na te gaan of een milieubewust alternatief voor de kerstboomverbranding kan gerealiseerd worden, met als doelstelling mensen te verenigen.
Aan de Algemeen Directeur,
dd. 8 december 2021

Dennis Monte Gemeenteraadslid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is