Raadsbesluit ophaling kerstbomen

Op 11 januari 2022, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Namens de N-VA fractie in de gemeenteraad van Blankenberge
Aan de Algemeen Directeur,
dd. 6 januari 2022

Aanvraag conform artikel 3 van het huishoudelijk reglement Gemeenteraad. Indiening aanvullend agendapunt op de gemeenteraad dd. 11 januari 2022. Ophaling kerstbomen.

Toelichting:
De feestdagen zijn achter de rug, de kerstvakantie is ten einde. De sfeerlichten en kerstdecoratie mogen opnieuw naar de zolder. Voor vele gezinnen moet dit proces helaas versneld gebeuren. Wie nl. kiest voor een echte boom in huis, moet de duurtijd van de kerstsfeer in huis afstemmen op de afvalkalender van de stad. In januari wordt immers een éénmalige ophaling georganiseerd.
Het is uiteraard goed dat dit gebeurt maar over de timing kunnen we enkele bedenkingen maken. Zo kwam er dit jaar een wel erg abrupt einde aan het kerstplezier. Reeds op 4 januari moest de boom decoratievrij aangeboden worden op de stoep. Dat betekende dit jaar op maandag na het nieuwjaarsweekend, bij de aanvang van de tweede week van het kerstverlof, de handen uit de mouwen steken om de boel op te kramen. Deze timing verschilt uiteraard van jaar tot jaar, doch is het steeds in het begin van de eerste week van januari wat onze stad betreft. Er zijn echter verschillende argumenten te bedenken, waarom dit best eens aan de kaak wordt gesteld bij IVBO:
- Voor vele gezinnen is het opbergen van de kerstversiering alsook het ontruimen van de kerstboom een activiteit die op het einde van de kerstvakantie gepland staat, als het ware een symbolisch moment.
- Daarenboven hang het kerstverhaal onlosmakelijk samen met de traditie van driekoningen. Het bezoek van de drie wijzen, terwijl de kerststal al opnieuw op zolder staat, verliest een stuk van zijn waarde en betekenis. In een tijd waar tradities meer dan ooit nodig zijn om te verbinden en vaste grond te vinden in een pluralistische samenleving, respecteren we best ook de relatie tussen driekoningen en Kerstmis. Een ophaling na 6 januari zou bijgevolg een absolute voorwaarde moeten zijn.
- Te midden van de festiviteiten en familiebezoeken, is de ophaling van de kerstboom niet het eerste waar men aan denkt. Velen kwamen pas na de ophaling tot het besef dat deze alweer achter de rug is, waardoor men genoodzaakt is een bezoek in het recyclagepark te plannen. Dit met het nodige gevloek en stofzuigwerk inzake het neerdwarrelen van de naalden in de wagen. Ondanks de communicatie van de stad strookt de timing niet met het gevoel van de burger.
- Tenslotte kunnen we ook stellen dat de aankoop van een kerstboom is geen goedkope zaak is. Men legt al snel tussen 60 en 100 euro neer om zo’n exemplaar in huis te halen. Het spreekt voor zich dat men graag zo lang als mogelijk wil genieten van deze aankoop.
De vaststelling blijkt terecht wanneer we even kijken bij onze buren. In Knokke wordt zowaar twee keer een ophaling voorzien nl. op 7 EN op 14 januari. Deze dienstregeling geef de burgers de optie de boom al dan niet langer te laten staan, en houdt dus alvast rekening met de symbolische datum van 6 januari. Dat Knokke in een andere intercommunale participeert klopt. Desalniettemin is het een voorbeeld van goede praktijk.Wie wel van dezelfde intercommunale als Blankenberge deel uitmaakt is Brugge met bv. deelgemeenten Lissewege, Zeebrugge, etc. die de ophaling voorziet op 10 januari, netjes na het afronden van de kerstvakantie. Ook De Haan en Wenduine, eveneens partners van IVBO hanteren een meer logische datum zijnde 11 januari.
Het is duidelijk dat het in de praktijk mogelijk is, en dat onze buurgemeenten dit ook realiseren. De middelen moeten daarenboven doelgericht worden ingezet. We zien dat er nu een ophaling was voorzien op 4 januari, en op 21 januari een nieuwe ophaling van snoeihout wordt voorzien. Voor een betere spreiding zou kunnen geopteerd worden om meer rekening te houden met de kerstboomophaling, en de daaropvolgende beurt in februari in te plannen. Dit uiteraard in overeenstemming met een goede spreiding over het ganse jaar, gezien er maar 4 ophalingen voor snoeihout worden ingepland.

Daarom volgend voorstel van raadsbesluit:
Artikel 1: De gemeenteraad vraagt het college van burgemeester en schepenen om het gesprek aan te gaan met IVBO teneinde in de toekomst de ophaling van kerstbomen in de week na de kerstvakantie, of minstens op het einde van die week, te organiseren.
Artikel 2: De gemeenteraad vraagt het college van burgemeester en schepenen om het gesprek aan te gaan met IVBO om bij de spreiding van de ophaling van snoeihout, meer rekening te houden met de kerstboomophaling.

Aan de Algemeen Directeur,
dd. 6 januari 2022
Dennis Monte Gemeenteraadslid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is