Raadsbesluit structurele terugkoppeling werkgroep duurzaamheid

Op 9 november 2021, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Namens de N-VA fractie in de gemeenteraad van Blankenberge
Aan de Algemeen Directeur,
dd. 4 november 2021

Aanvraag conform artikel 3 van het huishoudelijk reglement Gemeenteraad. Indiening aanvullend agendapunt op de gemeenteraad dd. 9 november 2021. Structurele terugkoppeling werkgroep duurzaamheid.

Toelichting:
Op de vorige gemeenteraad werd het Lokaal Energie- en Klimaatpact goedgekeurd. Onze fractie heeft dit pact ondersteund, aangevuld met enkele kritische vragen en bedenkingen. In het debat werd duidelijk dat er ‘werkgroep duurzaamheid’ tot stand werd gebracht binnen de administratie. In de communicatie via o.a. de Hallo wordt de nadruk terecht gelegd op het gegeven dat we met zijn allen zullen moeten samenwerken. Ik citeer “Het pact ambieert vele partnerschappen om de klus te klaren: samen met lokale ondernemingen burgers en verenigingen en met omliggende steden en gemeenten.” De uitdagingen die voor ons liggen vragen grote ambitie en een oproep aan elke burger. Grote uitdaging is het draagvlak creëren opdat elk individu hier op zijn of haar manier toe wenst bij te dragen.
Als vertegenwoordigers van diezelfde burgers hier in de gemeenteraad is het dan ook logisch dat dit thema binnen de gemeenteraad op de voet kan gevolgd worden. Een toelichting omtrent het plan van aanpak en de concrete werking van die werkgroep is dan alvast op zijn plaats. Graag alvast daartoe een aanzet.
Daar deze werkgroep naast de democratische ruimte van de gemeenteraad functioneert, maar idealiter wel een impact heeft op elke burger van Blankenberge, lijkt het mij evident dat er maandelijks een terugkoppeling gebeurt op de gemeenteraad van de evoluties binnen het dossier duurzaamheid, vanuit de werking van de werkgroep. Indien de werkgroep niet op maandelijkse basis zou samen komen, zou die terugkoppeling toch minstens na elke effectieve samenkomst wenselijk zijn. Gezien de urgentie van dit dossier, alsook de noodzaak tot ingrepen op korte en lange termijn, zou de frequentie van vergaderingen van deze werkgroep best enige regelmatigheid vertonen.
Daarom volgend voorstel van raadsbesluit:
De gemeenteraad vraagt het college van burgemeester en schepenen om minstens na elke samenkomst van de werkgroep duurzaamheid een terugkoppeling te voorzien naar de leden van de gemeenteraad, zodoende het democratisch draagvlak van deze gedeelde uitdaging te vergroten.

Aan de Algemeen Directeur,
dd. 4 november 2021
Dennis Monte Gemeenteraadslid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is