Samentuin Bijsterveld

Op 17 mei 2022

Namens de N-VA fractie in de gemeenteraad van Blankenberge
Aan de Algemeen Directeur, dd. 12 mei 2022

Aanvraag conform artikel 3 van het huishoudelijk reglement Gemeenteraad. Indiening aanvullend agendapunt op de gemeenteraad dd. 17 mei 2022 . Samentuin Bijsterveld.


Toelichting:

Samentuin Bijsterveld is een project opgestart door het stadsbestuur na een beslissing genomen in de gemeenteraad van 29 mei 2018. De coördinatie en het beheer van de samentuin Bijsterveld gebeurt door de werkgroep Velt Samentuin Blankenberge die opgericht werd in de schoot van Velt vzw (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren). Deze werkgroep bestaat uit een afvaardiging van de gebruikers van de samentuin, een afgevaardigde van het stadsbestuur en een afgevaardigde van de omwonenden.
De engagementen tussen Velt vzw en de Stad Blankenberge zijn opgenomen in de Gebruiksovereenkomst Samentuin Blankenberge, ook goedgekeurd in diezelfde gemeenteraad.


Als tuinliefhebber en sociaal ingesteld persoon vind ik dit een belangrijk project. Het idee dat mensen die graag tuinieren, maar geen of kleine tuin hebben toch de mogelijkheid krijgen om hun hobby uit te oefenen, ervaring te delen en tegelijk contacten maken met anderen, is wat nodig is in deze samenleving. Er is vanaf het begin een sociaal project vanuit het sociaal huis opgestart met zeer goede resultaten en veel inzet van het personeel. Ik ga dan ook regelmatig kijken en ideeën opdoen. Maar er is al een hele periode dat ik negatieve signalen hoor over de samenwerking met de voorzitster van de werkgroep. Leden verlaten de werkgoep of zijn misnoegd. De afgevaardigde van het stadsbestuur lijkt zich van al deze bekommernissen niets aan te trekken en neemt zelfs geen bemiddelende houding aan. Ik zou niet graag hebben dat dit mooi project teloor gaat door de ingesteldheid van enkelingen.

Het tuinreglement Samentuin Bijsterveld van de werkgroep bepaalt het volgende:
“Artikel 1 : beheer van de samentuin
De Samentuin Bijsterveld wordt beheerd door de werkgroep Velt Samentuin Bijsterveld, hierna de werkgroep genoemd. De werkgroep bestaat uit een afvaardiging van de gebruikers van de samentuin, een afgevaardigde van het stadsbestuur en een afgevaardigde van de omwonenden.
De werking binnen de samentuin wordt elk jaar geëvalueerd op de Algemene Vergadering met alle betrokkenen.
Geschillen van welke aard ook zullen voorgelegd worden aan de werkgroep. Indien er geen oplossing wordt gevonden, zal de werkgroep in samenspraak met het stadsbestuur de uiteindelijke beslissing nemen over het geschil.”

“Artikel 10 :
De individuele percelen moeten uiterlijk op 1 juni van het lopende werkjaar bewerkt zijn. Gedurende het gehele jaar moet het geheel een verzorgde aanblik bieden. De perceeltjes moeten beheerd worden als een goede huisvader.”
Het intern reglement van Velt vult aan met het volgende:
“4.2.2. Werking en agenda
• Het bestuur komt ten minste viermaal per jaar bijeen.”

Dus heb ik volgende vragen aan de bevoegde schepen:
1. Wie is de afgevaardigde namens het stadsbestuur en heeft deze aan de bevoegde schepen al gerapporteerd wat er aan de hand is? Zoja, wanneer en wat heeft hij/zij gerapporteerd?
2. Gebeurt de rapportering van de jaarlijkse verslagen door de werkgroep, zoals opgenomen in het reglement? Zoja, waarom zijn deze niet beschikbaar in Arco?
3. Is er een rapportering van het financieel verslag? Zoja, waarom is deze niet beschikbaar in Arco?
4. Er zijn tuintjes die er ernstig verwaarloosd bij liggen, ook de grote tuin bij binnenkomen van het perceel. Het is meer een wilde gras- en onkruidtuin dan de samentuin met wilde bloemen die het had moeten zijn. Dit is niet volgens het reglement. Welke acties worden hieromtrent ondernomen?

Om dit mooie project thans alle kansen te geven, lijkt het meer dan aangewezen dat er spoedig overleg wordt georganiseerd tussen het stadsbestuur, de werkgroep en alle gebruikers van de tuintjes om de problematiek te bespreken. Als blijkt dat de werking van de samentuintjes niet naar ieders tevredenheid gebeurt, dient het stadsbestuur de nodige maatregelen te nemen om een goede werking en samenhorigheid van de Samentuin Bijsterveld te garanderen. Dit door te zoeken naar een constructieve oplossing om het samentuinieren opnieuw aangenaam te maken.

Voorstel van beslissing:
De gemeenteraad geeft opdracht aan het college van burgemeester en schepenen om een overleg te organiseren tussen het stadsbestuur, de werkgroep Velt Samentuin Blankenberge, en de gebruikers van de tuintjes in Samentuin Bijsterveld, zodat samen kan gezocht worden naar een constructieve oplossing om de geschillen uit te klaren en zo het samentuineren opnieuw aangenaam te maken.

Kurt DECLEER (N-VA)
Gemeenteraadslid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is