Schepenwissel Blankenberge en nieuwe samenstelling bestuursploeg

Op 23 oktober 2014, over deze onderwerpen: Afdelingsnieuws, Gemeenteraad

Zoals iedereen kon vernemen, werd in de nacht van 8 op 9 oktober jl. het ontslag van één van de schepenen van de huidige bestuursploeg ingediend.

Geconfronteerd met deze onthoofding van de coalitiepartner heeft Open Vld Blankenberge het initiatief genomen om contacten te leggen met N-VA Blankenberge. Na meerdere uren debatteren en onderhandelen, leek het voor de beide partijen in het belang van de stabiliteit van het bestuur van de stad om in een nieuwe samenwerking te stappen. Beide partijbesturen gaven hier deze avond hun groen licht voor.

Burgemeester De Klerck: “Het ontslag van mijn eerste schepen kwam als een donderslag bij heldere hemel. Johan en ikzelf vormden een goede tandem, waarbij er frequent teruggekoppeld werd over diverse beleidsonderwerpen. Dit verliep in een constructieve sfeer, waarbij we steeds tot een consensus konden komen. Nu de eerste schepen besliste zijn mandaat neer te leggen, is de helft van het uitvoerend bestuursduo waarmee we de coalitie sloten verdwenen. Ik ben ervan overtuigd dat de samenwerking met de nieuwe eerste schepen, die door de sp.a naar voren wordt geschoven, Dhr. Content een stuk moeilijker zou liggen. In plaats van een consensusmodel, ben ik bang dat we eerder zouden afglijden naar een conflictmodel, wat voor de bestuurskracht in onze badstad nefast zou zijn. Als voorbeeld kan hierbij het dossier van de kerken aangehaald worden. Ook inhoudelijk stonden de neuzen met Johan veel meer in dezelfde richting. De krachtige tandem die we voordien hadden als burgemeester/eerste schepen, is niet meer aanwezig. Als leidende partij in het bestuur van onze stad leek het ons belangrijk ook voor de toekomst de nodige zekerheid en standvastigheid te kunnen waarborgen. Zo zijn we bij de sterkste oppositiepartij uitgekomen. De N-VA bewees ondertussen vanuit de oppositie constructief te willen meewerken aan de verdere opwaardering van onze badstad. Ook bestuursmatig zitten we vaak op dezelfde golflengte. Waar in het begin van deze legislatuur nog onduidelijk was welke koers de N-VA zou varen (het waren allemaal nieuwe mensen in de gemeenteraad), is het ondertussen duidelijk geworden dat we voor veel beleidsthema’s aan een zelfde zeel trekken.”

N-VA gemeenteraadslid Daphné Dumery: “Echt geschrokken waren we niet toen we benaderd werden. Uit de persartikels in de afgelopen twee jaar alleen al kon je vaststellen dat er in de bestaande coalitie spanningen waren. Het goede bestuur van onze stad is hiermee niet gebaat. N-VA neemt dan ook haar verantwoordelijkheid op en stapt mee in het bestuur. Wij kunnen de nodige sereniteit terug brengen. N-VA Blankenberge wil samen met Open Vld de stabiliteit geven die Blankenberge al geruime tijd kende en ook verdient in de toekomst.”

Inhoudelijk zitten Open Vld en N-VA Blankenberge voor veel zaken op dezelfde lijn, waar mogelijk willen beide partijen de bestaande plannen natuurlijk in samenspraak verbeteren. Dat de beide partijen ook partners zijn in alle bevoegde regeringen is uiteraard ook een positief element.

Hoe de bevoegdheden exact verdeeld zullen worden, is een werk voor de komende uren en dagen. Alles is voor beide partijen bespreekbaar. Wanneer hierover een consensus is gevonden, zal daar gezamenlijk over gecommuniceerd worden. In elk geval is daar nog tijd voor tot na de gemeenteraad van 4 november.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is