Spelen de liberalen in onze stad een gevaarlijk deontologisch spel met het niet naleven van het Decreet Lokaal Bestuur in de zaak-Content?

Op 11 januari 2022, over deze onderwerpen: Gemeenteraad

Spelen de liberalen in onze stad een gevaarlijk deontologisch spel met het niet naleven van het Decreet Lokaal Bestuur in de zaak-Content?
Lees hieronder ons persbericht van 10 januari 2022.

Oppositie wil niets te maken hebben met interne afspraken tussen Open VLD en Vooruit over belangenvermenging

Op 15 augustus 2021 kondigde Open VLD aan dat zij er voor kozen om Blankenberge te besturen met Vooruit. Hierbij verklaarden de liberalen dat zij schepen Content een document hadden laten ondertekenen waarbij hij zich engageerde vrijwillig ontslag te nemen wanneer hij door het gerecht vervolgd zou worden voor belangenvermenging. Dit naar aanleiding van een lopend onderzoek waar schepen Content genoemd wordt.

Wanneer een schepen het voorwerp uitmaakt van een gerechtelijk onderzoek over handelingen gesteld als schepen, dan is in eerste instantie die schepen zélf daar van op de hoogte, dient hij dit zélf te melden en heeft hij de deontologische plicht om zich gedurende dit onderzoek te onttrekken van enige besluitvorming.

Aangezien schepen Content dat weigerde te doen werd hij door het vorige bestuur zonder bevoegdheden gezet tot er duidelijkheid is over zijn rol in het lopende onderzoek. De wetgeving hieromtrent is immers duidelijk: wanneer over handelingen van een gemeenteraadslid twijfels zijn over belangenvermenging dan dient hij dit te melden en zich te onthouden van de macht tot er duidelijkheid is (cfr. Decreet lokaal bestuur).

Ondertussen gaf Open VLD sinds deze zomer Content zijn bevoegdheden terug als schepen. Daartoe stelde men een document op waarin de deontologische lat werd verlaagd. Waar het decreet lokaal bestuur stelt dat er reeds bij twijfels rond belangenvermenging verantwoordelijkheid moet genomen worden, stelt men nu dat er voor hen eerst een beslissing van het gerecht tot vervolging dient voor te liggen. Open VLD stelt zo zelf de spelregels op zonder het voorziene kader te hanteren. Men creëert een fictieve stok achter de deur voor de beslissing die deze zomer gemaakt werd.

Het befaamde document waarmee Open VLD zichzelf sterk maakte de situatie zo onder controle te hebben, legden ze nu ter goedkeuring voor aan alle gemeenteraadsleden op de eerste gemeenteraad van 2022 onder het mom van deugdelijk bestuur. De oppositie is niet opgezet met deze manier van werken. Wij hebben met deze afspraken tussen de nieuwe meerderheidspartijen niets te maken en willen daar ook niet in betrokken zijn. Wij bleven dan ook afwezig op dit punt.

De liberalen kunnen hun kop niet meer in het zand steken: ze weten heel goed dat er naar schepen Content een onderzoek hangende is en keuren duidelijk goed dat hij als politiek mandataris gewoon verder mag besturen zonder het resultaat van dit onderzoek te kennen. Hiermee keuren ze dergelijk gedrag goed en faciliteren ze het zelf. In gerechtelijke termen zou men dit medeplichtigheid kunnen noemen”, besluit Daphné Dumery, gemeenteraadslid N-VA.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is