Superstormen

Op 19 januari 2012, over deze onderwerpen: Leefmilieu

Zeggen dat het aan zee altijd wat harder waait dan in het binnenland is een open deur intrappen. Dat weet immers het kleinste kind. Dat storm aan zee altijd iets gevaarlijker is dan in het binnenland is niet voor iedereen duidelijk. Ik heb het hier natuurlijk niet over een alledaagse, normale storm. Die zijn immers, behalve voor zeevaarders, niet echt gevaarlijk te noemen. Ik heb het over stormen die slechts één keer om de honderd of zelfs duizend jaar voorkomen. Superstormen.

Door de klimaatopwarming heeft de wereld het jongste decennium al heel wat superstormen gekend. De bekendste is ongetwijfeld Katrina, die in 2005 New Orleans zowat van de kaart spoelde. Maar ook andere werelddelen kenden hun Katrina. In Europa bleven we hiervan, voorlopig, gespaard. Maar vroeg of laat zullen ook wij te kampen krijgen met een storm die qua intensiteit en kracht vele malen sterker is dat wat we in ons leven ooit hebben meegemaakt.

Sommigen onder jullie herinneren zich misschien nog de storm van 1953 die grote delen van Vlaanderen en Nederland onder water zette toen de zee door de dijk brak. Dat was geen superstorm en toch waren de gevolgen desastreus voor de kuststad. Uiteraard is de zeewering ondertussen versterkt maar toch blijven we in Vlaanderen enorm kwetsbaar voor een echte duizendjarige storm.

Terwijl Nederland zich al tientallen jaren voorbereidt op de komst van een superstorm loopt Vlaanderen achter. Sinds enkele jaren groeit ook hier het besef dat we meer moeten doen als we niet willen dat de zee plots tot Brugge zal reiken en een derde van onze provincie in zee verdwijnt. Van de diverse projecten die momenteel voorliggen is het project van de Vlaamse baaien niet alleen het meest ambitieuze maar ook het meest opvallende.

Door het aanleggen van kunstmatige eilandjes voor onze kust, een zandaanvulling van de bestaande kustlijn en de aanleg van nieuwe duinen zouden onze Vlaamse kustgemeentes beter beschermd worden tegen de gevolgen van een superstorm. Meteen zouden de eilandjes kunnen dienen voor ondermeer recreatie en natuurbehoud.

Of het project van de Vlaamse Baaien er nu komt of niet, het besef groeit dat ook Vlaanderen zich dringend moet voorbereiden op de komst van een superstorm. Onze kust is te drukbevolkt en te belangrijk voor de Vlaamse economie om dat niet te doen. Op dat vlak is het in Vlaanderen al lang geen vijf voor twaalf meer! Maar liefst een derde van onze Vlaamse kust is immers onvoldoende beschermd.

Het masterplan Kustveiligheid, dat momenteel wordt uitgevoerd zal in 2015 voltooid zijn en kost € 60 miljoen per jaar. Dat mag dan wel veel lijken, vergeleken met de € 1000 miljoen die Nederland investeert in kustbescherming is het een peulschil. In Blankenberge zal het masterplan ondermeer  zorgen voor een stormmuur in de jachthaven, in Zeebrugge komt er een stormmuur rond het Albert I-dok en in Wenduine wordt het strand 35 meter breder.

Laat ons hopen dat de zee ons nog even respijt geeft en dat we bij de volgende storm niet enkel gespaard blijven van schade aan onze daken maar ook, en vooral, van het verwoestende geweld van de zee.

Daphné Dumery,
Volksvertegenwoordiger

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is