Voorstel raadsbesluit inzake verkeersluw handelscentrum

Op 7 oktober 2021

Onderwerp: Indienen aanvullend agendapunt conform art.3 Huishoudelijk reglement gemeenteraad m.b.t. het verkeersluw handelscentrum - Gemeenteraad van dd. 12 oktober 2021

Toelichting agendapunt: Voorstel raadsbesluit inzake verkeersluw handelscentrum

Het vorig bestuur had er naar aanleiding van de COVID-19 pandemie voor gekozen om een verkeersluw handelscentrum in te richten om de voetgangers en fietsers meer ruimte te geven in handelscentrum. Het verkeer werd er geweerd van 11u tot 18u en vergunningen werden verleend aan de bestuurders die er echt diende te zijn, zoals garagehouders. Ons handelscentrum kent immers smalle straten. Rijen met wachtende aan bijvoorbeeld een bakker of buiten aan een winkel omdat deze een beperkt aantal bezoekers mocht ontvangen kwamen immers in conflict met voorbijrijden verkeer of zelfs met voor de etalages fout geparkeerde wagens.

Ook stonden we voor de uitdaging om ook tijdens de coronapademie gezelligheid aan te bieden aan bezoekers zodat de detailhandel en horeca alsnog een verkoop zou kennen, en dit niet enkel tijdens de zomermaanden.

Om toch de klanten van het handelscentrum de mogelijkheid te geven om boodschappen op te halen dicht bij het verkeersluwe handelscentrum werd er een extra los-en laadzone voorzien op de Grote Markt. Ook de aanpassing van het parkeerregime in sommige omliggende kortparkeerstraten zorgde voor een versterking van de rotatie en het 1-uurparkeerregime om snel heen en weer naar de winkel te gaan met op wandelafstand een parkeerplaats bereikte beter dan vroeger haar beoogde resultaat.

Klachten kwamen er zo goed als niet, integendeel. Winkelen en wandelen in onze binnenstad was aangenaam. Ook de handelszaken in Molenstraat, Langestraat en Visserstraat merkten dat vele wandelaars hen hadden ontdekt, klanten die zich anders beperkten tot de verkeersluwe Kerkstraat. Het werd rustig genieten op een terras wat aan shoppen in de binnenstad een extra beleving gaf.

De verkeersluwe regeling toonde vele voordelen. Echter het huidige bestuur heeft gekozen om per 1 september 2021 terug te keren naar hoe het was voor de coronamaatregel. Dat kunnen we ondertussen jammer genoeg merken: er staan terug wagens (fout) geparkeerd voor de etalages, de Molenstraat, Langestraat en Visserstraat worden terug gebruikt door sluipverkeer, en er ontstaan verkeersonveilige situaties in de het ganse handelscentrum door conflicten tussen wandelaars en voorbijrijdende (bestel)wagens.

Het teruggeschroeven van de verkeersluwe maatregel ontneemt daarmee ook de mogelijkheden van de horeca om verder in te zetten op de sfeerterrassen. Onbegrijpelijk voor een stadsbestuur dat toch meent een bloeiende lokale handel te willen aanmoedigen!

Voorstel van beslissing:
Art 1: De gemeenteraad vraagt het college van burgemeester en schepenen om te onderzoeken hoe het kernwinkelgebied terug verkeersluw kan gemaakt worden en hierover vooraf advies in te winnen bij middenstandsraad en verkeerscommissie.

Voor de N-VA-fractie Daphné Dumery

Voor de CD&V-fractie  Sandy Buysschaert

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is