Voorstel van raadsbesluit: optimalisatie toegankelijkheid openbare gebouwen

Op 26 april 2022

Namens de N-VA-fractie in de raad voor maatschappelijk welzijn van Blankenberge
Aan de Algemeen Directeur,
dd. 21 april 2022

Aanvraag conform artikel 3 van het huishoudelijk reglement Raad voor maatschappelijk welzijn. Indiening aanvullend agendapunt op de raad voor maatschappelijk welzijn dd. 26 april 2022. Optimalisatie toegankelijkheid openbare gebouwen.


Toelichting:
De stad heeft steeds een voorbeeldfunctie te volbrengen als het gaat om het toegankelijker maken van de publieke ruimte. Hoewel nu wordt geïnvesteerd in meer E-inclusie moeten we vaststellen dat ook aan de absolute basis van inclusie nog werk aan de winkel is, met name aan de rolstoeltoegankelijkheid in dienstencentrum De Bollaard. Het dienstencentrum is effectief wel al bereikbaar met de rolstoel het blijft een opgave om binnen te komen alsook zich binnen vlot te kunnen bewegen. Zo opent de achteringang niet automatisch (ook niet wanneer die niet defect is) en zijn er 3 reeksen zware dubbele deuren doorheen de centrale gang. Voor wie individueel moet manoeuvreren met een rolstoel doorheen de Bollaard, blijkt dit een uitdaging te zijn. Een mechanisme installeren waarbij de deuren automatisch openen is hier een beperkte ingreep, die een wereld van verschil kan maken.
Ongetwijfeld zijn er her en der nog dergelijke ingrepen gepast, om de mobiliteit van elke burger te vereenvoudigen. In overleg met de GAR lijkt het ons aangewezen om de noden hiervan in kaart te brengen.
Daarom volgend voorstel van raadsbesluit:
Artikel 1: De raad voor maatschappelijk welzijn vraagt het college van burgemeester en schepenen om in samenwerking met de GAR een onderzoek te doen naar de toegankelijkheid en laagdrempeligheid van alle openbare gebouwen die onder de verantwoordelijkheid van de stad vallen, zodoende de verbeterpunten in kaart te kunnen brengen.
Artikel 2: De raad voor maatschappelijk welzijn vraagt het college van burgemeester en schepenen om de toegankelijkheid van De Bollaard te optimaliseren i.f.v. rolstoelgebruikers.


Aan de Algemeen Directeur,
dd. 21/04/2022

Dennis Monte Gemeenteraadslid

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is