Welkom aan de Vlaamse Kust

Op 28 april 2011, over deze onderwerpen: Toerisme & evenementen

In de laatste weken voor de paasvakantie verschenen in diverse Vlaamse kranten artikels die stelden dat een deel van de Franstalige toeristen onze kust door de politieke impasse links laten liggen. Ondermeer Koksijde zou een daling van 10% optekenen in het aantal overnachtingen van onze Franstalige landgenoten. Franstaligen zouden zich niet langer welkom voelen aan onze kust en een enkeling stelde zelfs dat de Vlaamse leeuw die wappert op de zeedijk hem angst inboezemt.

Economische sancties

Dat deze Franstaligen wegblijven van de Vlaamse kust moet dus gezien worden als een economische sanctie omdat Vlaanderen in hun ogen “verkeerd” gestemd heeft. Net zoals Louis Michel destijds opriep niet langer naar Oostenrijk te gaan skiën omdat de extreemrechtse FPÖ daar deel uitmaakte van de regering vinden deze toeristen dat de Vlaamse economie moet opdraaien voor het foute stemgedrag van de Vlaamse kiezer. Deze mensen gaan blijkbaar voorbij aan het feit dat men hiermee niet enkel de Vlaamse maar ook de Belgische economie treft. Een terugval van het toerisme in onze regio zou immers een verhoging van het aantal werklozen met zich meebrengen en deze krijgen hun werkloosheidsuitkering tot nader order van de federale overheid. Uit een soort moreel superioriteitsgevoel hoopt men blijkbaar de Vlaamse publieke opinie in hun voordeel te keren door het instellen van economische sancties die uiteindelijk ook hun portemonnee treffen. Een bizarre redenering.

Angst voor de boze leeuw

Een ander verhaal is de Franstalige die zijn vakantie weliswaar (voorlopig) nog steeds aan de kust doorbrengt maar wordt afgeschrikt door de Vlaamse leeuw die wappert op de zeedijk. Die vlag boezemt hem angst in. Ik vraag me af hoeveel van de vele duizenden Vlaamse toeristen die jaarlijks het pittoreske La Roche-en-Ardenne bezoeken angstig worden van de Waalse haan die er, naast de Belgische driekleur en de Luxemburgse vlag, wappert op de brug boven de Ourthe. Ze zijn waarschijnlijk op de vingers van geen hand te tellen. Net zoals in La Roche hangt aan de kust op veel plaatsen de vlag van het gewest, meestal naast die van het federale koninkrijk, de provincie en de gemeente. Houdt dat in dat mensen die afkomstig zijn uit een ander gewest, een andere gemeente of, godbetert, een ander land niet welkom zijn? Natuurlijk niet! Het is dan ook vreemd dat deze Franstalige toerist dat angstgevoel niet heeft als hij in Frankrijk de Franse nationale driekleur ziet wapperen.

Vreemde timing

Wat mij vooral verwondert aan deze berichtgeving is de timing. Ik vraag me af wie er baat bij heeft het communautaire vuur op te poken. Want deze berichtgeving is niet meer dan dat. Men projecteert de communautaire situatie op een gedaald aantal reservaties wat uiteraard niet heel eerlijk is. Er is immers ook nog de economische crisis die nog niet voorbij is, er is de populariteit van goedkope vluchten en zonvakanties,…

Ondertussen weten we dat de paasvakantie voor de kust een onverdeeld succes was. Dankzij het mooie weer brachten ook heel wat Franstalige landgenoten opnieuw enkele dagen door aan de kust. Iemand met een slecht karakter kan misschien een artikel schrijven dat dankzij de politieke impasse meer Franstaligen de vakantie doorbrachten aan de kust. Als men lang genoeg zoekt zal men ook daar wel een getuige van vinden.

 

Daphné Dumery,
Volksvertegenwoordiger

www.daphnedumery.be

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is