U bent hier
Regeling recyclagepark Blankenberge vanaf 7 april 2020
In een nieuwe omzendbief werd op 31 maart beslist om recyclageparken op dinsdag 7 april 2020 terug te openen, mits de nodige maatregelen in acht worden genomen.
“Eerst en vooral blijft het de regel dat we inwoners vragen om niet naar het recyclagepark te gaan. Je bezoek uitstellen blijft wenselijk. In Blankenberge betekent dat we de huidige procedure voor een bezoek op afspraak behouden”, meldt schepen voor Afvalbeheer Sandy Buysschaert.
“Belangrijk is dat per gezin slechts één afspraak is toegestaan tussen 7 en 20 april. Je kan een afspraak maken door telefonisch contact op te nemen met het Infopunt Toerisme (T 050 636 620) of door te mailen naar toerisme [at] blankenberge.be. Er wordt je dan een tijdslot toegewezen tijdens de reguliere openingsuren van het park. Er worden telkens twee bezoekers per kwartier toegelaten. Dat betekent dat we ruim 48 bezoekers per dag kunnen toelaten. Maak je een afspraak, dan kan je pas ten vroegste naar het recyclagepark op de volgende werkdag. In het park worden enkele containers verplaatst zodat ten allen tijd aan iedere container met twee personen kan gelost worden, dit om de social distance te garanderen”, gaat schepen Buysschaert verder.
“Iedereen heeft zich de voorbije periode aan de voorgeschreven regels en aan de gemaakte afspraken gehouden. Er werden geen vaststellingen van sluikstorten gedaan in deze periode van verminderde bereikbaarheid van het recyclagepark. Ik ben er zeker van dat dit nu niet anders zal zijn. Onze manier van werken werd trouwens als een goed voorbeeld bestempeld door OVAM. Onze methode wordt via deze omzendbrief bevestigd en warm aanbevolen bij vele andere lokale besturen”, meldt een tevreden burgemeester Daphné Dumery
Als afvalaanbieder dien je bij je afspraak de volgende informatie door te geven:
welke afvalfractie(s) worden aangeboden;
adres (dit om na te gaan wat de inzamelopties in de omgeving zijn, bv. groencontainer);
oorsprong van de afvalfracties (bv. steenpuin van een lopende verbouwing, gras uit de tuin, oude koelkast,…);
heeft de aanbieder de mogelijkheid om de afvalfractie op zijn of haar eigendom te stockeren;
je nummerplaat van de wagen waarmee je het afval zal aanvoeren.
Op het recyclagepark gelden volgende regels:
de regels van het park blijven geldig (identiteitskaart, betaling, max. 1m³/bezoek, …)
enkel toegang op afspraak;
afvalstroom op voorhand sorteren;
15 min per bezoek;
blijf in uw wagen als u wacht om het recyclagepark binnen te rijden;
1 persoon per voertuig (tenzij echt zware goederen);
was je handen voor en na je bezoek;
houd afstand (min. 1,5 meter);
wie ziek is of symptomen vertoont van corona, mag het recyclagepark niet betreden;
volg de aanwijzingen van de parkwachters strikt op!
Groenafval is in de eerste plaats te verwerken in eigen tuin door te composteren of tijdelijk te stapelen. Grasmaaisel en klein snoeiafval breng je naar een groencontainer in de buurt. Indien er geen groencontainer in de buurt beschikbaar is of als de fractie er niet in mag gedeponeerd worden of als de werken niet kunnen uitgesteld worden, dan kan men een afspraak voor het recyclagepark bekomen.
Bouwafval die al van voor de sluiting van het recyclagepark (20 maart) aanwezig was, kan afgegeven worden op afspraak.
Groot wit afval, zoals frigo, diepvries, wasmachine of vaatwas dient bij aankoop van een nieuwe door de verkoper zelf meegenomen te worden. Kan het oude toestel op het eigendom bewaard worden, dan wacht je tot de opheffing van de maatregelen. Enkel wanneer dit niet lukt kan een afspraak gemaakt worden met het recyclagepark.
Asbesthoudend afval wordt niet aanvaard.
Papier, karton, restafval en PMD moet aangeboden worden tijdens de huis-aan-huisophaling.
Bol glas moet in de glasbollen gedeponeerd worden.
Kringwinkels vragen met aandrang om herbruikbare goederen nog even bij te houden in afwachting van het heropstarten van de werking van de Kringwinkels in Vlaanderen.