U bent hier
Aanvraag conform artikel 3 van het huishoudelijk reglement Gemeenteraad. Indiening aanvullend agendapunt op de gemeenteraad dd. 14 februari 2023. Aanpassing reglement leegstand wat betreft overmacht.
Namens de N-VA fractie in de gemeenteraad van Blankenberge
Aan de Algemeen Directeur,
dd. 9 februari 2023
Aanvraag conform artikel 3 van het huishoudelijk reglement Gemeenteraad. Indiening aanvullend agendapunt op de gemeenteraad dd. 14 februari 2023. Aanpassing reglement leegstand wat betreft overmacht.
Toelichting:
Op de gemeenteraad van 17 maart 2020 werd met eenparigheid van stemmen gesteld over “Registratie en belasting op de leegstand van woningen en gebouwen.”
Dit reglement bevat in artikel 12 een opsomming van wanneer een vrijstellingen wordt toegekend aan de heffing die verschuldigd is op woningen of gebouwen die definitief opgenomen zijn in het leegstandsregister.
Artikel 12, §3, 5 definieert overmacht:
“5. Overmacht: overmacht is een vreemde oorzaak, die de houder van het zakelijk recht niet kan aangerekend worden en waarbij de houder van het zakelijk recht niet te kwader trouw is. De vreemde oorzaak maakt het effectief gebruik of het aanpakken van de leegstand van de woning of het gebouw onmogelijk, waarbij drie cumulatieve elementen dienen vervuld te zijn:
1. Het voorval waarop men zich beroept, mag niet te wijten zijn aan een eigen fout, waarbij men rekening moet houden met de voorzienbaarheid van het voorval;
2. Het voorval moet een plots karakter hebben;
3. Het voorval moet onoverwinnelijk zijn.”
In de praktijk blijkt dit begrip van overmacht te eng te zijn gedefinieerd waardoor eigenaars van woningen en gebouwen die in de onmogelijkheid bevinden om de leegstand zelf te verhelpen geen beroep kunnen doen op de vrijstelling.
Het reglement is er net gekomen om de strijd aan te gaan tegen leegstand en om het uitstelgedrag van eigenaars van leegstaande panden te vermijden. De bedoeling van de heffing is om eigenaars te doen bewegen om het leegstaand pand te renoveren, te verkopen, in gebruik te nemen, …
Echter eigenaars die geconfronteerd worden met een ruimte die te klein is om te herbestemmen als woning of handel, maar die vervat zit onder een afzonderlijk huisnummer worden volgens huidig reglement belast op leegstandsheffing.Sommige handelspanden kennen een zodanige kleine oppervlakte dat alle er bovengelegen verdiepingen nooit bestemd kunnen worden tot bewoning.
Ook horeca-uitbaters zonder afzonderlijke toegang tot boven de handelszaak gelegen verdiepingen krijgen door hun brouwerijcontract alle heffingen en taksen verbonden aan het pand doorgeschoven. Zij worden geconfronteerd met een heffing tot maximaal 15.000 euro per woonentiteit per jaar. Deze horeca-uitbaters worden door deze heffingen financieel gewurgd waardoor eerder leegstand zou worden gecreëerd in plaats van vermeden.
In al deze gevallen worden de eigenaars of handelaars geconfronteerd met tot maximaal 15.000 euro per woonentiteit per jaar.
Dat dit een situatie van overmacht is is duidelijk. Echter is deze situatie niet plots ontstaan en is een stedenbouwkundige erfenis van het verleden. Daarom dient de tweede voorwaarde “Het voorval moet een plots karakter hebben” te worden geschrapt.
Voorstel van beslissing:
De gemeenteraad besluit tot vervanging van artikel 12, §3, punt 5 Reglement “registratie en belasting op leegstand van woningen en gebouwen.” met volgende tekst:
“5. Overmacht: overmacht is een vreemde oorzaak, die de houder van het zakelijk recht niet kan aangerekend worden en waarbij de houder van het zakelijk recht niet te kwader trouw is. De vreemde oorzaak maakt het effectief gebruik of het aanpakken van de leegstand van de woning of het gebouw onmogelijk, waarbij twee cumulatieve elementen dienen vervuld te zijn:
1. Het voorval waarop men zich beroept, mag niet te wijten zijn aan een eigen fout, waarbij men rekening moet houden met de voorzienbaarheid van het voorval;
2. Het voorval moet onoverwinnelijk zijn. “
Daphné DUMERY
Gemeenteraadslid