U bent hier
Reddingsoefening legt communicatie- en procedurefout bloot
In september werd de derde provinciale reddingsoefening aan de kust gehouden. Hoewel de globale evaluatie goed was, lagen een communicatie- en procedurefout aan de oorzaak van het te laat uitsturen van de ambulance. Dat blijkt uit het antwoord van de minister van binnenlandse zaken op een parlementaire vraag van Blankenbergs Kamerlid Daphné Dumery (N-VA).
‘Terwijl het Europese noodnummer 112 dient verwittigd te worden bij dergelijke noodsituaties werd bij de eerste alarmering enkel de dienst 101, bestemd voor dringende politiehulp, verwittigd.’ legt Dumery uit. ‘Bovendien stelde deze dienst hierop een multifunctionele fiche op in plaats van de oproep door te verbinden met de centrale van de dienst 112. Hierdoor ging kostbare tijd verloren bij het uitsturen van de ambulance. Bovenop een communicatiefout gaat het dus om een procedurefout binnen de centrale van de dienst 101.’
Volgens Daphné Dumery kunnen dergelijke fouten mensenlevens kosten. ‘Dit was een oefening, er stonden dus geen levens op het spel. Maar als dit een echte oproep geweest was, waarbij elke seconde telt, konden deze fouten wel degelijk het verschil gemaakt hebben tussen leven of dood.’ aldus het Kamerlid.
‘De werkelijkheid leert ons dat ook de burger vaak het verschil niet kent tussen de diensten 101 en 112, de kans dat dergelijke fouten zich herhalen is dan ook groot. Om dergelijke misstanden in de toekomst te vermijden moet dus, naast het volgen van de correcte procedure in de noodcentrales, ook de bevolking gesensibiliseerd worden over welk nummer wanneer gebruikt moet worden. Een overheidscampagne kan op dit vlak al zorgen voor meer duidelijkheid.’ besluit Dumery.